Política

L’Estat espanyol posa pegues al preacord del ‘Brexit’ per Gibraltar

Borrell es queixa que el pacte no és prou “clar” sobre les negociacions de Madrid amb Londres

Barnier no vol tocar el text que tant ha costat acordar

L’obsessió espanyola per Gibraltar afegeix més obstacles a les delicades negociacions del Brexit. L’Estat espanyol va amenaçar ahir amb un vet al preacord sobre la sortida dels britànics tancat la setmana passada entre Brussel·les i Londres perquè aquest no constata les seves prerrogatives en l’estatus del penyal amb vista a les negociacions sobre el divorci definitiu entre la Unió Europea i el Regne Unit, de moment fixat per a finals del 2020. Així, el govern espanyol va avisar ahir que no donarà llum verd al pacte sobre la primera fase de sortida si no es deixa ben lligat el seu paper en les converses de la segona fase sobre la relació futura entre el bloc europeu i els britànics.

Si bé els 27 estats membre van prometre a l’Estat espanyol que “cap acord entre la UE i el Regne Unit” es podria aplicar a Gibraltar sense un acord previ entre Londres i Madrid, els espanyols estan enfadats perquè això no es menciona al preacord que hi ha ara sobre la taula. “Les relacions futures sobre Gibraltar són a part i això ha de quedar clar”, va defensar ahir el ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell. És a dir, que es volen reservar el dret de deixar el penyal fora d’aquest futur pacte amb la UE si no hi ha abans un acord bilateral previ sobre Gibraltar.

Amb vista a la cimera europea sobre el Brexit de diumenge, les capitals europees han de preparar una declaració política que, d’una banda, confirmi el seu suport al text legal de sortida del Regne Unit, i de l’altra, doni un mandat per negociar les relacions del bloc europeu amb els britànics un cop surtin definitivament. Borrell vol que el tema de Gibraltar es deixi clar tant a la declaració política com al text legal de l’acord. Tanmateix, després de la reunió d’ahir amb el cap negociador de la UE pel Brexit, Michel Barnier, Borrell va reconèixer que el diplomàtic francès no vol tocar el text que tant li ha costat tancar amb els britànics. Per això, va suavitzar el to i va avisar que estan pendents de conèixer la declaració política per decidir si hi donen el vistiplau.

LA FRASE

Les relacions futures sobre Gibraltar són a part i això ha de quedar clar
Josep Borrell
ministre d’exteriors espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul