Política

Marchena es tria per jutjar l’1-O

El jutge pactat pel PSOE i el PP per presidir el Suprem hi renuncia i es queda a jutjar el procés

La sentència recau en l’ideòleg de la rebel·lió i no en el moderat Martínez Arrieta

Les defenses el volen recusar

El CGPJ es bloqueja

El popular Cosidó no dimiteix tot i haver presumit de controlar el judici

El jutge Manuel Marchena va protagonitzar ahir una renúncia insòlita que, de facto, és un nomenament que es fa a si mateix. Quan falten només tretze dies perquè expiri el mandat del president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, el 4 de desembre, l’home pactat pel PSOE i el PP per rellevar-lo, el president de la sala segona, Manuel Marchena, va sorprendre amb un comunicat en què renuncia a un càrrec que no té arran dels missatges del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què donava per fet que ascendint el jutge la dreta controlaria el judici i la sentència dels presos “des del darrere”. La renúncia de Marchena retorna els presos polítics a la casella inicial: seran jutjats i sentenciats per un jutge conservador i ideòleg de la teoria de la rebel·lió violenta que ha fet costat a Pablo Llarena i no pel moderat Andrés Martínez Arrieta, que era qui es disposava a presidir el tribunal si Marchena era catapultat com a president del Suprem.

El pacte bipartidista que tenien Pedro Sánchez i Pablo Casado va viure una voladura descontrolada amb el comunicat de Marchena –datat el 19 de novembre i fet públic ahir–, en què el jutge vol defensar la seva imparcialitat després de ser retratat per Cosidó com un peó al servei del PP. “Mai he concebut l’exercici de la funció jurisdiccional com un instrument al servei d’una opció política o una altra per controlar el desenllaç d’un procés penal”, esgrimeix el jutge que havia de rellevar el polèmic Lesmes com a president de l’òrgan de govern dels jutges, el Consell General del Poder Judicial, i del Suprem.

Del cas Casado a Homs

En contrast amb el fet que Cosidó s’apropiï del magistrat en un grup de WhatsApp revelat pel digital El Español, Marchena reivindica que la trajectòria com a magistrat ha estat “sempre presidida per la independència com a pressupòsit de legitimitat”. L’actual president de la sala segona del Suprem culmina la reivindicació de si mateix amb un curiós judici, perquè es vanta que els casos dels aforats que ha hagut de dirimir són “la millor mostra que mai actua condicionant l’aplicació del dret a l’opció política del querellat o denunciat”. Els seus dos casos cèlebres amb aforats són l’arxivament del cas del màster de Pablo Casado a la Rey Juan Carlos i la condemna a Francesc Homs per haver desobeït el TC el 9-N, una pena per la qual va desposseir el portaveu del PDeCAT de l’acta de diputat electe al Congrés per segona vegada en democràcia després del precedent incomparable del 1998 amb José Barrionuevo, condemnat a deu anys de presó pels GAL.

“La ministra més bruta”

En conèixer l’abandonament de Marchena –l’home que li servia per justificar com a mal menor el fet de passar a tenir un CGPJ amb majoria progressista–, el PP va obviar Cosidó i va donar per trencat l’acord per renovar el poder judicial amb durs atacs al PSOE i a la ministra de Justícia, Dolores Delgado. “El PP comprèn i comparteix la decisió de Marchena. Suspenem l’acord fins que la ministra Delgado sigui destituïda; és la ministra més bruta de tot el govern”, va etzibar el vice-secretari general d’organització del PP, Javier Maroto.

Prec de dimissió a Cosidó

Cosidó, que es vanta de tenir de moment l’aval de Casado i de tot el PP, va esquivar les peticions de dimissió i va voler acorralar Pedro Sánchez sobre un teòric indult als presos en la sessió de control al Senat. “Avui ha renunciat algú –va replicar Sánchez en al·lusió a la decisió del jutge Marchena–, però no ha estat precisament qui els espanyols esperen que renunciï, que és vostè, senyor Cosidó.”

El salt de Marchena al Suprem presentava l’anomalia de ser el primer president de l’alt tribunal anunciat pel PP i el PSOE quan en teoria hauria de ser elegit lliurement per uns vocals encara no designats. Però la seva renúncia enrareix ara el judici de l’1-O: qui es disposava a resoldre l’admissió o la refutació de proves abans de fer el salt al Suprem serà ara qui jutgi els fets, i sabent que Cosidó el presenta com el peó del PP que controla la sentència des del darrere.

En aquest punt, els advocats encarregats de la defensa d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart recusaran Marchena per apartar-lo del judici per “falta d’imparcialitat” i sol·liciten que Cosidó sigui cridat a testificar per aclarir les maniobres judicials del PP. L’advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde, argumenta en el seu text que Marchena és “protagonista” d’un “pacte per controlar el poder judicial” i que “se li atribueixen característiques personals vinculades a una determinada orientació política que fan dubtar de la seva imparcialitat”.

El gir de guió propiciat per Marchena va portar el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, a avisar que les “togues del 155” treballen per la “venjança”. “Marchena no pot estar ni una hora ni un dia més al capdavant de la causa”, va reblar. “El PP i el PSOE ni tan sols dissimulen que el Suprem està polititzat i controlat per ells”, hi afegia la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Caula. “El missatge de WhatsApp de l’ínclit Cosidó em sembla greu, però és més greu que el que hi diu és veritat: el PP i el PSOE es reparteixen la justícia”, deia el senador d’EH Bildu Jon Iñarritu.

La marxa enrere del PP –el PSOE s’aferra encara a l’acord amb els populars i no vol sentir a parlar de la trencadissa– suposa que el Congrés podria deixar el CGPJ als llimbs en vigílies de caducar el mandat. El ple del Congrés ha de votar els vint nous vocals demà, però ara no hi ha una majoria de tres cinquenes parts per designar-los si el PP no hi vota a favor. I una iniciativa només pot ser retirada abans de votar pel grup que l’ha firmat, és a dir, el PP i el PSOE.

LES FRASES

La meva trajectòria de magistrat ha estat sempre presidida per la independència
Manuel Marchena
president de la sala segona del tribunal suprem
Avui ha renunciat algú, però no és qui els espanyols esperen que renunciï, que és vostè, senyor Cosidó
Pedro Sánchez
president espanyol
Suspenem l’acord fins que Delgado sigui destituïda; és la ministra més bruta de tot el govern de Sánchez
Javier Maroto
vice-secretari gral. organització pp
Marchena no pot estar ni una hora ni un dia més al capdavant de la causa
Eduard Pujol
portaveu de jxcat
El PP i el PSOE ni tan sols dissimulen que el Suprem està polititzat i controlat
Anna Caula
portaveu d’erc al parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona