Política

El xou de Borrell

El ministre denuncia que Jordi Salvador (ERC) li va escopir i ell, els testimonis i les imatges ho rebaten

Rufián és expulsat del Congrés

Pastor irrita el PP i Cs prohibint insultar dient “colpista” i “feixista”

El Congrés es va veure ahir inundat per la pregunta més insòlita: hi ha saliva o no? El descens al fang del sensacionalisme el servia el ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, que després d’una picabaralla amb el diputat d’ERC Gabriel Rufián –que li costaria a aquest l’expulsió– va denunciar que el republicà Jordi Salvador li havia escopit quan ERC abandonava el Congrés en solidaritat amb l’expulsat. Com si fos a l’Anatomía de un instante en què Javier Cercas recrea la temprança d’Adolfo Suárez el 23-F, Borrell va afirmar: “No faré anatomia d’una escopinada.”

Amb la renúncia a detallar l’escopinada, però, el que va fer Borrell va ser acusar Salvador d’escopir-li quan el republicà li va dedicar una mirada desafiant que va acabar amb un esbufec. El ministre el va assenyalar amb el dit acusador al moment, però segons va dir fora de l’hemicicle, no sabia qui era. Joan Capdevila, el diputat d’ERC més pròxim a l’escena, ho negava. I Adriana Lastra, la portaveu del PSOE que seu darrere de Borrell, va confessar que no havia vist cap brot de saliva. I si bé ni la ministra Dolores Delgado –que seu al seu costat– ni les imatges de la realització validaven l’acusació, Borrell es reafirmava. “Un m’ha escopit. La presidenta del Congrés ha controlat molt bé la situació. Jo he estat president del Parlament Europeu i allà això no es tolera”, hi afegia. “Ningú ha escopit, oi?”, va demanar a porta tancada Joan Tardà als seus. Quan va sentir un “és clar que no!” unànime, Tardà va comparèixer per demanar una revisió de les imatges, com si fos el VAR del futbol, i va desafiar Borrell a demanar perdó si és mentida. Salvador, alhora, rebia amenaces de mort a les xarxes socials.

L’origen de la picabaralla era el duel amb Rufián, que va acusar Borrell de ser “el ministre més indigne de la democràcia” i “un hooligan de Societat Civil Catalana” i va dir que quan algú de Cs li digués “colpista”, ell li diria “feixista”. “Un cop més ha vessat a l’hemicicle aquesta barreja de serradures i fems, l’únic que és capaç de produir”, va dir Borrell. Els escarafalls de Rufián enaltint irònicament l’ovació del PP i Cs a Borrell li van valer l’expulsió després de dos avisos de Pastor.

Acabat el xou, la presidenta del Congrés reivindicava la seva autoritat advertint que a partir d’ara prohibirà que el diari de sessions inclogui els insults “colpista” i “feixista”. La censura de “colpista” va irritar el PP i Cs, que perden una paraula bàsica del seu diccionari. “La paraula feixista és impresentable dins el Congrés. Però quan es produeix un cop d’estat, i a Espanya s’ha produït un cop d’estat a Catalunya, cal dir colpista a qui l’ha comès. No compartim la decisió sobre aquesta paraula que prova un fet jurídic cert que és sostingut pels jutges del nostre país”, va desafiar el vicesecretari del PP, Javier Maroto, a Pastor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona