Política

La gran trobada anual de La República

L’orgull de l’1-0 en forma de trofeu

Els premiats rebran una obra seriada de l’artista Enric Pladevall realitzada expressament per a la cerimònia

L’escultura simbolitza el poder de l’urna del referèndum, travessada per la falç alliberadora d’‘Els segadors’

És la simbiosi entre l’eina històrica per tallar cadenes i l’urna per expressar la força del vot

El guardó que rebran els Republicans de l’Any és obra de l’artista Enric Pladevall (Vic, 1951) i es basa en l’obra que va presentar per a l’exposició 55 urnes per la llibertat, que tenia com a inspiració les urnes de l’1-O. A més de l’urna, Pladevall va utilitzar en la seva obra un estri que també té molta força simbòlica per als catalans: la falç. És un element simbòlic que reforça l’homenatge a l’esperit republicà que sorgeix de l’extraordinària mobilització popular que va fer possible el referèndum. La peça, que originàriament era una urna de les utilitzades per a la votació travessada per una falç real, representa una simbiosi entre l’eina històrica per tallar cadenes i l’objecte que permet exercir el dret de vot, eina actual per a l’alliberament nacional. Pladevall, que ha cedit els drets de l’obra per a aquests premis, n’ha fet una versió reduïda de mida i amb bronze, que es lliurarà als premiats amb una targeta d’autenticitat i una caixa de fusta.

La idea de la falç, segons Pladevall, neix de la proposta del nord-català Étienne Sabench, membre de l’ANC de Perpinyà, que va demanar a l’artista de participar en l’exposició que es va inaugurar l’estiu passat a Brussel·les i que ja ha viatjat a Perpinyà i a Barcelona.

Pladevall mateix destaca el simbolisme de l’escultura, extret de l’himne nacional de Catalunya “com una representació de fermesa i lluita per defensar els nostre drets”, segons declarava en una entrevista a La República publicada el cap de setmana passat.

En la cerimònia de dilluns es lliuraran en total vint-i-cinc guardons, respectivament als sis premiats per votació dels lectors (Jaume Roures, Lluís Llach, l’AMI, Proactiva Open Arms, Jordi Borràs i Valtònyc), el reconeixement pòstum a Muriel Casals, i els corresponents al premi d’Honor ex-aequo atorgat a tots els presos i exiliats polítics i també als membres dels CDR Tamara Carrasco i Adrià Carrasco. Les circumstàncies repressives que viu actualment Catalunya faran que hagin de ser els familiars i amics de molts dels guardonats els que recullin el premi en nom seu, per la qual cosa l’acte es vol convertir en una mostra d’escalf multitudinària.

Un artista compromès i reconegut internacionalment

L’obra pública de Pladevall és a Barcelona, Vic, Manresa, Girona, Corea i els Estats Units, com és el cas de l’‘Androgyne Planet’, situat al Centennial Olympic Park d’Atlanta. També té obra al Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Museu d’Art Contemporani de Madrid, la Fundació Juan March, el Lehigh Art Galleries Museum de Pennsilvània, l’Atlanta History Center o l’Urban Redevelopment Authority Collection, a Singapur. Des de fa uns anys té en marxa l’ambiciós parc d’escultures L’Olivar, a Camallera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona