Política

Sánchez desencalla el ‘Brexit’

Aixeca el vet sobre l’acord i assegura que l’Estat tindrà una “negociació directa” amb Londres sobre Gibraltar

May admet que “no hi ha cap obligació” d’aplicar a tot el territori un futur pacte, però negociarà “per a tothom”

Satisfet amb els compromisos dels socis europeus i dels britànics respecte a Gibraltar, el govern de Pedro Sánchez va aixecar ahir el vet a l’acord del Brexit. Enmig de la campanya electoral andalusa, l’executiu socialista ha amenaçat durant tota la setmana de boicotejar la cimera d’avui, que ha de beneir el pacte de divorci del Regne Unit amb la Unió Europea (UE).

En l’últim moment, Madrid enterra la destral després de veure les promeses de Londres i Brussel·les i deixa via lliure a la celebració de la reunió d’alt nivell del Brexit. Ara, cadascú ven la seva lectura a casa.

El relat espanyol és clarament victoriós. Sánchez explicava ahir que Brussel·les i Londres han acceptat les exigències del seu govern i que ha aconseguit que “la relació de Gibraltar amb la Unió Europea” requereixi sempre el vistiplau de Madrid. Una garantia que, de fet, ja té, perquè l’acord de futura relació entre el bloc europeu i el Regne Unit, inclòs el penyal, requereix l’aprovació unànime dels 27 membres. El mateix equip de Sánchez ho va reconèixer divendres.

Amb aquesta garantia extra, els socialistes espanyols es congratulaven ahir de poder mantenir una “negociació directa amb el Regne Unit sobre Gibraltar”. Un acord que Madrid qualifica d’“històric” i de blindatge “triple” –per part del Consell Europeu, la Comissió i Londres–, perquè “posa les bases, per escrit, d’una nova manera d’abordar la relació” amb el penyal. Segons va dir el president espanyol, qualsevol “relació política, jurídica i fins i tot geogràfica” de Gibraltar amb la UE “haurà de passar per Espanya”.

Però què diuen exactament les promeses a banda i banda del canal de la Mànega? En primer lloc, els socis europeus han assegurat a Sánchez que l’acord del Brexit no imposa “cap obligació” d’aplicar de la mateixa manera a tot el Regne Unit el futur pacte de noves relacions, una clarificació que Londres comparteix.

Una altra lectura

Ara bé, els estats membres de la UE i l’executiu europeu van més enllà i afirmen que “Gibraltar no estarà inclòs en l’abast territorial dels acords” futurs entre el club europeu i els britànics. Tot i això, no descarten que hi hagi un “acord separat” respecte al penyal. En qualsevol cas, Brussel·les concedeix a l’Estat espanyol la capacitat de vetar un pacte de la UE amb Gibraltar.

Quant a la interpretació dels britànics, s’acosta a l’europea, però no és exactament igual. El govern de Theresa May va cedir ahir i va admetre que “no hi ha cap obligació” d’aplicar a tot el territori un futur acord amb la UE. Tanmateix, en una carta dirigida al Consell de la UE, la líder britànica va reivindicar que igualment negociarà “en nom de tots els seus territoris” i en cap moment va mencionar Gibraltar. “No hi ha cap obligació ni presumpció [...] que aquests acords tinguin el mateix abast territorial”, diu la carta de l’executiu britànic dirigida als socis europeus.

Per la seva banda, el govern de Gibraltar també hi va ficar cullerada i va avisar que, per moltes maniobres dels espanyols, el penyal “es quedarà amb la Gran Bretanya en el futur”. “Celebrem el compromís del Regne Unit per negociar el comerç futur i altres qüestions amb la UE que serveixin per a tota la família britànica de nacions, inclòs Gibraltar”, afirmava el comunicat.

Ara que els espanyols ja estan contents, s’espera que, finalment, la cimera d’avui serveixi per beneir políticament l’acord de retirada del Regne Unit de la Unió Europea.

Una cita en què assistiran tots els caps d’estat i de govern de la UE –incloent-hi Theresa May– per mostrar que s’aplana el camí per divorciar-se de manera amistosa. Donald Tusk, que presidirà la reunió, ha triat la cançó de Queen Friends will be friends com a lema musical de la cimera.

Gibraltar no s’inclourà en l’àmbit territorial dels acords amb el Regne Unit
Donald Tusk
PRESIDENT DEL CONSELL EUROPEU
La posició del Regne Unit sobre Gibraltar no ha canviat i no canviarà
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA

Les pedres que queden en el camí

Natàlia Segura Raventós

La cimera d’avui no tancarà la interminable saga del Brexit. El llum verd que donin els caps d’estat i de govern reunits avui a Brussel·les no posarà punt final a l’acord de sortida del Regne Unit. Els papers del divorci encara han de ser validats per l’hostil Parlament britànic i el més afable Parlament Europeu. S’especula que la Cambra dels Comuns votarà l’acord a principis de desembre, mentre que l’eurocambra ho faria al març. Però, abans d’això, ja demà mateix, hi ha la primera pedra en el camí. Després de la cimera, el Tribunal de Justícia de la UE decidirà sobre la demanda de tretze ciutadans britànics que volen que s’anul·li la decisió del Consell de la UE amb la qual es van iniciar les negociacions del Brexit acabades de tancar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona