Política

Xoc d’ERC i PDeCAT pel canvi fiscal volgut pels Comuns

Els republicans s’obren a augmentar pressió i ingressos però el PDeCAT no vol tocar l’IRPF com demana CatComú

Desacord de partida entre ERC i PDeCAT per augmentar la pressió fiscal i incrementar els ingressos de la Generalitat tal com demana negociar Catalunya en Comú per aprovar el pressupost català. Catalunya en Comú va presentar ahir el seu decàleg de demandes socials per incloure en el pressupost, però no va concretar a fons la reforma fiscal que proposa, si bé va apuntar-ne les condicions: incrementar l’impost de successions i donacions així com la pressió fiscal sobre les rendes més altes. El portaveu econòmic del grup parlamentari, David Cid, va afirmar que avui els hereus no han de pagar res per rebre un habitatge valorat al cadastre en 500.000 euros i demana un esforç perquè el 2% de la població “més rica” pagui impost de successió. Pel que fa a la pressió sobre l’IRPF, tot i no concretar la seva proposta, va posar com a referència la reforma valenciana que imposa un 23,5% als ingressos de més de 90.000 euros anuals i un 25,5% als ingressos superiors als 125.000. A més, considera que el govern català podrà introduir l’impost verd als vehicles més contaminants perquè, afirma, l’executiu espanyol està disposat a retirar el recurs contra la llei de canvi climàtic que el preveu i que el PP va portar al TC.

Catalunya en Comú calcula ingressar entre 600 i 700 milions més augmentant la pressió fiscal i demana incrementar fins a 1.700 la despesa social del nou pressupost de la Generalitat afegint-hi els diners que haurien d’arribar amb el nou pressupost de l’Estat i amb la lluita contra el frau fiscal. Pels comuns és “incomprensible” que ERC i PDeCAT “bloquegin” el pressupost de l’Estat quan part dels diners que arribarien a Catalunya podrien incorporar-se directament al pressupost català perquè no estarien afectats pel sostre de despesa imposat per l’Estat. ERC s’obria ahir a negociar una “fiscalitat més justa i redistributiva”, en paraules de la portaveu, Marta Vilalta, així com també a “tocar” l’impost de successions. Els republicans anuncien reunions “imminents” del govern amb els grups parlamentaris per tal de negociar els comptes que, conclou, l’executiu vol portar al Parlament quan es puguin aprovar. Vilalta deixa clar, però, que la proposta s’ha de tancar al sí de l’executiu abans d’iniciar la negociació amb els grups.

Per la seva banda, el PDeCAT expressava ahir la seva oposició a incrementar la pressió fiscal “especialment a les classes mitjanes” i ho considera una “línia vermella” en paraules del seu president, David Bonvehí. El partit adverteix que l’IRPF “ja pressiona prou a Catalunya”, segons recollia EFE. El PDeCAT no s’hi nega en rodó i admet que no té una posició consensuada amb JxCat. El PSC tornava a demanar ahir el sí d’ERC i PDeCAT al pressupost de l’Estat per pal·liar dèficits sanitaris, per exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona