Política

L’entorn familiar d’Oukabir el considerava “un màrtir”

Les gravacions incloses en el sumari dels atemptats del 17-A a Catalunya revelen que la germana i l’entorn d’un dels terroristes abatuts van defensar que havia mort perquè “Déu ho ha volgut”

La germana de Moussa Oukabir, un dels terroristes morts dels atemptats de Catalunya de l’agost del 2017, va dir a la seva mare que aquest havia mort perquè Déu ho havia volgut: “És obligatori per als homes fer el gihad, no és un joc”, va afirmar Hafida Oukabir en una conversa posterior als atacs de Barcelona i Cambrils. Es tracta d’una de les trucades telefòniques intervingudes pels Mossos d’Esquadra en virtut de la investigació i que s’inclouen en el sumari dels atemptats en poder de l’Audiencia Nacional, segons revelaven ahir les agències Efe i ACN.

Aquestes informacions han estat fins fa pocs dies sota secret de sumari. A l’estiu, el jutge de l’Audiencia Nacional Fernando Andreu ja va aixecar el secret d’una part de la causa, i ara ho fa fet també amb la part que afecta les comunicacions i intervencions telefòniques, entre d’altres. Els Mossos d’Esquadra van punxar els telèfons (prèvia autorització judicial) a diferents membres de la família i de l’entorn de dos dels implicats en els atemptats: Moussa Oukabir (que va morir abatut per la policia a Cambrils) i Driss Oukabir (en presó preventiva i responsable d’haver llogat la furgoneta amb què Youness Abouyaaqoub va perpetrar l’atropellament massiu a la Rambla de Barcelona).

De les converses interceptades entre finals d’octubre i mitjan novembre es desprèn que una de les germanes dels Oukabir, de nom Hafida, defensa la seva actuació i diu que se’ls ha emportat Déu. En una conversa amb la seva mare, assegura que els nois estaven “en el camí recte”. “Nosaltres seguim vius per veure si Déu ens orienta”, afegia. A més, defensava que ni el seu germà ni la resta de nois havien comès “cap pecat en vida”. “Ells van prendre el camí de Déu, el de la religió i el de la sunna del profeta, la pau sigui amb ells. No han tocat, no han insultat, no han maltractat”, repetia la germana dels Oukabir.

En una altra conversa amb el seu marit, Hafida Oukabir parla sobre el que li ha arribat que hauria dit el nou imam de la comunitat Annour. Segons explica, l’imam havia transmès al pare d’Omar i Mohamed Hichamy (morts a Cambrils) que els nois eren “màrtirs”. Un missatge que va donar-los amb por que el vigilessin. “No vol perdre els seus fills, diu que els imams estan molt vigilats ara”, explica Hafida. “L’imam els ha dit que no cal rentar els nois perquè són màrtirs, han marxat amb Déu. El profeta ja ha resat per ells”, explica Hafida Oukabir. El seu marit també els considera “màrtirs”. Tots dos comenten que una altra germana, Hanane, ha anat a veure el cos dels joves al tanatori, i reprodueixen de nou les paraules de l’imam. “Han fet el jihad per Al·là”, assegura Hafida que l’imam ha dit a la seva germana.

De les intervencions també en destaquen converses telefòniques que manté la mare dels Oukabir amb el seu cercle més proper. De l’anàlisi, se n’infereix que la família veu Moussa Oukabir com un màrtir que ha anat “al paradís”. La mare diu que tant a en Moussa com a en Driss “això és el que Déu els ha donat i predestinat”.

Les investigacions dels Mossos d’Esquadra també detallen com tres dies abans dels atemptats, Moussa Oukabir va enviar un vídeo per Whatsapp a diversos destinataris, entre ells la seva germana Hafida, on s’explicava què passa quan un musulmà mor, com se l’ha d’amortallar i que no s’ha de sentir pena perquè “el mort va al paradís”.

La policia catalana considera que tots aquells que van rebre la gravació devien tenir “un cert coneixement de les inquietuds” del terrorista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona