Política

Rivera no tanca la porta a pactar amb Vox a Andalusia

Reclama al PSOE que s’abstingui i permeti un executiu de Ciutadans i el PP presidit pel candidat taronja

Valls descarta cap acord amb l’“extrema dreta”

Díaz insisteix a intentar formar govern

Ciutadans “prioritzarà” la negociació amb el PP per implantar el canvi a Andalusia sota el lideratge del seu candidat, Juan Marín, i no es tanca a pactar amb altres formacions, incloent-hi Vox. “Seria una irresponsabilitat descartar tots els escenaris”, va declarar Albert Rivera, després de la reunió del comitè executiu nacional del partit taronja.

Pel líder de Cs, la presidència de la Junta per a Marín és una condició irrenunciable, com també que el PSOE passi a l’oposició i “assumeixi la seva derrota”. Això sí, ha demanat als socialistes que permetin la investidura d’un govern Ciutadans-PP. “Si el PSOE té responsabilitat i sentit d’Estat, ho hauria de permetre. No dic que ho aplaudeixi ni que ho comparteixi ni que li agradi, sinó que ho permeti”, va subratllar Rivera. Serà el secretari general de la formació taronja, José Manuel Villegas, qui agafi el timó de les negociacions juntament amb el comitè autonòmic andalús, encapçalat per Marín, amb l’objectiu de constituir un govern “nou, net i de canvi, sense sectarismes ni polítiques excloents”.

Rivera ha evitat tancar la porta a Vox per fer possible el govern del canvi, una ambigüitat que xoca amb la contundència de Manuel Valls, candidat independent a l’alcaldia de Barcelona amb el suport de Ciutadans, per qui “no hi pot haver cap pacte amb Vox”. En una entrevista a la cadena Ser, l’exprimer ministre francès va subratllar que, a Andalusia, “qualsevol coalició és legítima excepte amb aquelles forces que vulneren la Constitució”, cosa que val “per a Catalunya i Andalusia”; així que “no hi pot haver cap pacte amb Vox”, al qual no va dubtar a qualificar com a “extrema dreta”. “Si no volem donar protagonisme a Vox, el més sensat, vistos els resultats, és que hi hagi acord entre els partits constitucionalistes”, ha insistit Valls, que inclou el PSOE dins les possibilitats de pacte.

Quant a la presidenta en funcions de la Junta, Susana Díaz, aquesta va reiterar ahir que farà valer la seva condició de partit més votat i que intentarà formar govern. Sobre la possibilitat que el PSOE s’abstingui per evitar que Vox tingui la clau del futur executiu autonòmic, Díaz va replicar que el “més normal” és que això s’ho plantegin “els que van al darrere” en els resultats electorals de diumenge passat. “Em sembla que el que guanya té més legitimitat que el que queda segon o tercer”, va dir. També va dir que no preveu una repetició de les eleccions andaluses i que tots els partits tenen la “responsabilitat” de “frenar” l’extrema dreta a Andalusia.

LA FRASE

Seria una irresponsabilitat descartar tots els escenaris [de pacte]
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS

El PSOE es manté líder en els sondejos

Redacció

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) manté el PSOE com a primera força política, amb un 31,2% dels vots, una distància de dotze punts sobre el PP, el segon més votat, amb el 19,1%, i no preveu la irrupció de Vox, que quedaria amb un 2,5%. L’enquesta d’intenció de vot, realitzada al novembre, abans fins i tot que comencés la campanya electoral a Andalusia, reflecteix una caiguda de quatre dècimes per al PSOE, una pujada d’un punt per al PP, i un retrocés de Cs, que passaria del 21% de l’octubre al 18,2% i quedaria tercer, gairebé empatat amb Units Podem i les seves confluències, estancats en el 18% i el quart lloc. El segueixen ERC (puja del 4,3% al 4,8%) i Vox, que passa de l’1,3% al 2,5%, davant del PDeCAT, que cau de l’ 1,4% al 0,8%. El Pacma puja mig punt fins al 2,1%, però, com Vox, no tindria representació a les Corts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona