Política

Impliquen Trump en delictes de finançament il·legal de campanya

El fiscal de la trama russa revela que l’equip de l’ara president va buscar “sinergies” amb Moscou el 2015

El mandatari nega cap relació amb el Kremlin

Continua la pressió judicial sobre el president dels EUA, Donald Trump, assetjat cada vegada més per les acusacions contra els seus exassessors i la investigació de la presumpta trama russa. Dissabte a la matinada, per primer cop, els fiscals nord-americans van relacionar el mandatari amb dos delictes de violació del finançament de campanya, amb el pagament a dues dones per sepultar afers extramatrimonials que podrien haver afectat les eleccions presidencials del 2016.

A banda, Robert Mueller, el fiscal especial que investiga la denominada trama russa, va informar d’un intent fins ara desconegut d’algú proper a Moscou a l’equip de Trump per intentar trobar “sinergies polítiques”. El contacte s’hauria produït el novembre del 2015, mig any després que el llavors magnat immobiliari anunciés la intenció d’arribar a la Casa Blanca i molt abans del que fins ara es creia.

Totes les revelacions van arribar en documents judicials en el cas contra Michael Cohen, exadvocat i home lleial de Trump que a l’agost va decidir canviar de bàndol, trencar amb el seu passat i començar a col·laborar amb la justícia. Cohen és el culpable confés de delictes de frau bancari, mentides al Congrés i violació de les lleis de finançament electoral. Aquesta última acusació és la més sucosa i la que implica el president Trump en un possible crim. Cohen va explicar als fiscals com va pagar sumes importants (com a mínim 115.000 euros) a dues dones per “suprimir històries” d’afers extramatrimonials de Trump per “evitar que influïssin en les eleccions”.

La novetat és que, segons les últimes revelacions, les va fer seguint ordres d’un denominat “Individu 1”, nom en clau de Trump, cosa que implica directament el president en un delicte de finançament il·legal de campanya.

L’altre punt calent és el que Cohen sabia sobre el tema central de la investigació de Mueller: la relació i possible coordinació entre el Kremlin i Trump per influir en les eleccions del 2016. L’exadvocat hauria explicat als investigadors que els nexes amb agents russos fins i tot van intentar organitzar una reunió entre el president rus, Vladímir Putin, i el llavors candidat republicà Trump, aprofitant la presència de la delegació de Moscou a Nova York per participar en l’Assemblea General de l’ONU del 2015. La trobada no es va fer.

La recerca de “sinergies a nivell de govern” de Moscou de finals del 2015, que inclouria temes polítics i empresarials (Trump tenia interès a construir un hotel a Moscou), és fins ara el primer contacte directe d’alt nivell que provaria la possible conspiració amb finalitat electoral. Tot i això, Trump va llegir totes les revelacions des d’una perspectiva diferent i va assegurar que cap dels documents diu que va haver-hi coordinació entre ell i els russos. És més: va dir que gairebé l’exonera de qualsevol crim.

La col·laboració de Cohen amb la justícia, tot i que és important perquè ha permès que les investigacions hagin fet “passos significatius”, no l’eximeix de delictes greus. La fiscalia demana una sentència “substancial”, d’almenys 42 mesos de presó; la decisió del jutge se sabrà dimecres vinent.

La Casa Blanca anuncia la marxa del cap de gabinet

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar ahir la sortida a finals d’any del seu cap de gabinet, John Kelly. Els rumors sobre l’abandonament de Kelly eren constants des de feia mesos, i la notícia no va agafar de sorpresa a gaire gent. Segons totes les informacions de les interioritats de la Casa Blanca, la relació entre els dos era inexistent, i fins i tot s’haurien deixat de parlar.

El general Kelly ha estat integrat a l’administració de Trump des dels inicis, primer com a secretari de Seguretat Nacional i, des del juliol del 2017, com a encarregat de la gestió de la Casa Blanca. L’arribada a l’Ala Oest havia de servir per posar ordre en un govern que anava a la deriva, minat per constants filtracions, desordenat i sense gaire claredat en la jerarquia. Les normes imposades per Kelly mai van ser del grat del president. “És un gran home”, va dir Trump als periodistes. El nom del substitut se sabrà en un o dos dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts