Política

Salvini galleja a Roma citant Mussolini i Luther King

Congrega milers de persones en el primer gran acte al carrer del partit a la capital italiana

El ‘leghista’ manlleva referents democratacristians i esquerrans per fer un discurs populista d’extrema dreta

Matteo Salvini tenia ahir una cita important: el primer gran acte al carrer de la Lliga a la capital italiana. Una prova de força que va superar amb èxit. La plaça del Popolo de Roma es va omplir de gom a gom amb unes 80.000 persones, segons els organitzadors, vingudes de diferents parts del país, moltes del sud. Presidia l’acte una immensa pancarta que deia “Itàlia aixeca el cap” i “Primer els italians”.

Salvini va aparèixer enmig de bengales de fum i amb l’òpera Turandot de Puccini a tot volum mentre el públic corejava: “Gloria a te!” Una escenografia que volia ser èpica i va resultar pertorbadora. Portava posada la dessuadora de la policia. Ja l’havia dut en altres mítings, però ara és el ministre de l’Interior, com li agrada recordar sempre que pot. Va fer un discurs molt calculat per intentar satisfer un públic com més ampli millor. Talment com si estigués seguint un manual del perfecte populista d’extrema dreta, va fer servir expressions manllevades a l’esquerra per vehicular un discurs proper al feixisme.

Enmig de les habituals proclames en contra de la immigració, sense despentinar-se, el líder xenòfob va atrevir-se a citar l’activista pels drets dels afroamericans Martin Luther King. Després de criticar els poders forts de Brussel·les, va citar Alcide de Gasperi, fundador de la Democràcia Cristiana i considerat com un dels pares de la Unió Europea. També va fer citacions més coherents. Per exemple, va recordar una de les seves frases preferides de Benito Mussolini: “Molts enemics, molt d’honor.” I després de farcir el discurs de proclames catòliques, va citar el papa Joan Pau II.

Salvini va tenir paraules amables per a Luigi di Maio, el líder grillino amb qui comparteix la vicepresidència del govern. Amb una actitud entre messiànica i perdonavides, va dir: “Sé que les enquestes donen la Lliga com a guanyadora, però no faré caure el govern per això. Durarà cinc anys.” La Lliga de Salvini havia fet només un altre acte al carrer a Roma. El 2015, acompanyat del partit neofeixista Casa Pound a l’escenari i de la francesa Marine Le Pen del Front National a través de videoconferència. Entre el públic (unes 18.000 persones), membres dels neonazis grecs d’Alba Daurada i molts italians del nord. Ahir va ser diferent.

Sembla que faci molt que es deia Lliga Nord, era federalista i repetia que “primer els del nord” perquè Àfrica començava a Roma. Molts, però, ho tenen present. La capital està plena de cartells amb personatges insignes de la ciutat dient frases com aquesta, d’un humor molt romà: “La Lliga a Roma? És com la nata a la carbonara!” És a dir, una cosa totalment fora de lloc, un error colossal. La ciutat també es va despertar empaperada amb cartells amb una coneguda frase d’Antonio Gramsci per alertar contra el feixisme: “El vell món es mor, el nou triga a aparèixer, i en aquest clarobscur, sorgeixen els monstres.”

LA XIFRA

80.000
persones
va congregar Matteo Salvini ahir a Roma, en el primer acte al carrer de la Lliga a la capital italiana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia