Política

Ábalos titlla Torra d’“il·luminat”

El número 2 del PSOE considera que el president de la Generalitat és un “irresponsable” quan apel·la a la “via eslovena”

Adverteix que plantejar aquests camins posa en risc la “convivència”

El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha acusat el president de la Generalitat, Quim Torra, de ser un “irresponsable” per apel·lar a la “via eslovena.

En un acte dels socialistes balears aquest diumenge a Palma de Mallorca, Ábalos ha criticat que des de Catalunya es facin “crides a la insurrecció” i s’aposti per seguir el model d’autodeterminació eslovè. “És tristíssim abocar la gent a un camí de patiment”, ha lamentat.

El número 2 del PSOE ha considerat que Torra és un “molt il·luminat” i “irresponsable” per posar damunt la taula un model que, segons ell, “no té res a veure amb la situació de Catalunya”. Ábalos ha apuntat que Torra potser esmenta la via eslovena perquè –en el cas de l’esfondrament de l’antiga Iugoslàvia– va ser “la que menys morts va aportar”.

En qualsevol cas, ha insistit que és “indecent” plantejar una fita de secessió “amb vides que no són pròpies. És terrible”.

El ministre ha reclamat al govern català que deixi de plantejar “camins intransitables” que juguin “amb la convivència de la gent”. A parer seu, apel·lar a aquestes vies suposa una concepció “totalitarista”.

A més, ha advertit que amb el seu discurs els independentistes estan aconseguint “la reacció contrària” al que busquen però, a més, estan posant “en qüestió la convivència en molts altres llocs d’Espanya”.

Per això, ha instat l’executiu català a “preocupar-se més pels catalans” i li ha dit que la ciutadania necessita acció de govern.

A més, ha assegurat als independentistes que la república a la qual apel·len “no ho arregla tot”. En aquest sentit, els ha recordat que a les repúbliques també es donen, per exemple, reivindicacions de treballadors públics.

“El que no arregla mai un règim polític, sigui el que sigui, és la incapacitat per governar”, ha ironitzat.

El dirigent socialista també ha carregat contra PP i Cs. Ha denunciat el “blanqueig de la dreta” per poder pactar amb Vox a Andalusia. En aquest sentit, ha advertit que, tot i que la Constitució permet que siguin legals, l’extrema dreta “no planteja valors constitucionals”. En aquest línia, ha acusat els partits de la dreta d’oferir un projecte de “frustració, ressentiment i odi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona