Política

Macron convoca sindicats i patronal a una reunió demà dilluns per abordar la crisi dels ‘armilles grogues’

El quart dissabte de mobilitzacions treu 136.000 manifestants al carrer i acaba amb prop de 2.000 detinguts

Es repeteixen les cues quilomètriques a l’A-9 al sud de Perpinyà per les protestes

El president francès, Emmanuel Macron, ha convocat sindicats i patronal a una reunió dilluns al matí per exposar les mesures amb les que pretén abordar la crisi dels armilles grogues, la més greu que afronta en els dinou mesos al poder. També estan citats a l’Elisi els presidents de l’Assemblea Nacional i del Senat, així com els responsables d’associacions de municipis i regions.

La trobada, que està fixada a les 10 del matí, precedirà l’esperada intervenció pública de Macron, que podria ser el mateix dilluns a la nit o dimarts. Alguns membres del govern han apuntat que serà a començaments de la setmana, però no han volgut precisar la data exacta.

El cap d’Estat ha guardat silenci durant tota la setmana, des que diumenge passat va tornar de la cimera del G-20 a Buenos Aires, i ha deixat que sigui el seu primer ministre, Édouard Philippe, qui doni la cara en la gestió de les protestes.

Philippe va rebre divendres a la nit una delegació d’una facció moderada del moviment dels armilles grogues. En paral·lel, la ministra francesa de Treball, Muriel Pénicaud, es va reunir amb la patronal i els sindicats, excepte la Confederació General del Treball (CGT, la segona central del país), que va boicotejar la trobada.

Macron ha rebut en els últims dies crides des de tot l’arc polític perquè actui ràpidament. Fins i tot dins el seu propi executiu, el ministre d’Exteriors, Jean-Yves le Drian ha apel·lat a una intervenció del president que aturi la “deriva” de les últimes setmanes.

A la quarta jornada de mobilitzacions, ahir dissabte, els armilles grogues han tornat a sortir massivament als carrers i carreteres, almenys 136.000, segons el ministeri d’Interior, una participació molt similar a la del passat 1 de desembre. I malgrat el fort dispositiu de seguretat, format per uns 90.000 policies, també s’han repetit els aldarulls a París i altres ciutats del país, si bé de menor gravetat que fa una setmana.

Només a la capital francesa s’han comptat 1.082 detencions i han resultat ferides 96 persones, 10 de les quals policies, segons ha explicat a Efe una portaveu de la Prefectura de Policia.

En el conjunt del territori la xifra de detinguts s’apropa a les 2.000 persones, 1.700 de les quals han quedat sota custòdia, segons fonts d’Interior.

Els armilles grogues han organitzat aquest diumenge operacions de bloqueig i filtratge de vehicles en una vintena de punts estratègics de les autopistes franceses.

S’han tornat a produir talls a l’autopista A-9, al sud de Perpinyà, que han provocat llargues cues cap a la Jonquera. L’autopista ha estat totalment tancada aquesta passada nit a la sortida Sud de Perpinyà després que el peatge que hi ha quedés parcialment destruït per un incendi. L’A-9 també ha estat tallada a les proximitats de Besiers i Narbona.

També hi ha hagut talls a l’A-6, que connecta París amb Lió, entre aquesta última ciutat i Mâcon. A l’eix del Roine, s’han registrat cues a les proximitats de Montelaimar, Bolena i Aurenja.

A l’A-62 ha estat impossible utilitzar les entrades i sortides de Valença d’Agen; a l’A-10 ha passat el mateix a l’altura de Châtellerault, i a la Costa Blava, els manifestants han restringit la circulació als peatges de l’A-50 a la Ciutat i Bandòu. L’A-64, que connecta Tolosa i Baiona, ha registrat incidències en diversos punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona