Política

Corbyn acusa la primera ministra de “fugir” i dona per “mort” el seu acord

El cap de l’oposició evita, de moment, activar una moció de censura o un altre referèndum

Diputats conservadors demanen un govern d’unitat nacional

Amb el seu inesperat viatge a Berlín i Brussel·les, Theresa May ha deixat enrere un Parlament desconcertat i confós. Els diputats de l’oposició treuen fum i els seus, tant els que li donen suport com els que no, es mostren atònits. No saben quins són els seus plans ni com sortir d’aquest atzucac. Enmig de la tensió, el diputat laborista Lloyd Russell-Moyle va ser expulsat, ahir, de la Cambra dels Comuns per haver-se endut la maça que representa el poder de la reina.

Ahir al Parlament, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va acusar May de “menysprear el seu govern” després d’haver ajornat la votació. “Què està fent a Europa? Aquesta primera ministra fugitiva ni tan sols està buscant una nova negociació, va dir que només persegueix promeses i paraules boniques”, li va etzibar.

Segons alguns mitjans, May va informar els líders europeus de l’ajornament abans que la cambra britànica, i es va gastar més de 110.000 euros en la campanya per promoure el seu acord a les xarxes socials. “Són informacions inquietants”, va dir Corbyn. “El seu acord està mort”, va sentenciar.

Nacionalistes escocesos i gal·lesos, demòcrates liberals i verds reclamen a Corbyn que demani una moció de censura contra la primera ministra. Només el principal partit de l’oposició la pot demanar. L’oposició té la meitat dels escons del Parlament i per guanyar la moció i fer caure May li caldria o bé el vot dels unionistes nord-irlandesos, o bé dels dissidents conservadors, que no estan disposats a derrocar la seva líder i facilitar unes eleccions generals que guanyarien els laboristes.

Sense alternativa

Corbyn tampoc no ha volgut demanar un segon referèndum tot i que bona part del seu partit li ho demana, perquè ell no hi està a favor. Segueix sent ambigua la posició de Corbyn respecte al Brexit.

Per la seva banda, els diputats antieuropeus conservadors no s’atreveixen a provocar una moció de confiança dins del seu partit perquè, si bé podrien disposar dels 48 diputats necessaris per provocar-la, no tenen els 158 (la meitat més un) que caldrien després per convocar unes primàries. I si la demanen i no aconsegueixen els 158 diputats, aleshores no podran tocar May durant un any. A més, no tenen una alternativa. Davant d’aquest panorama estrambòtic, l’exministra d’Educació conservadora Nicky Morgan va fer una particular proposta: “Potser és hora de convocar una mena de govern d’unitat nacional, un govern entre partits i fer una votació lliure sense ordres de partit.” I hi va afegir: “El que és clar és que falten 108 dies per sortir de la UE i, si aquest govern és incapaç de trobar una solució, el Parlament ha d’agafar les regnes i posar-se a treballar per a un acord.” El més important per Morgan és evitar una sortida sense acord.

LA XIFRA

110.000
euros
es va gastar May per promoure a les xarxes socials el seu acord amb la UE, segons alguns mitjans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona