Política

L’obsessió de Trump pel mur fronterer posa en risc el govern dels Estats Units

La seva “rebequeria” abocarà el país a quedar-se sense pressupostos i haver de tancar parcialment

El tot o res beneficia l’oposició demòcrata

La fanfarroneria del president dels EUA, Donald Trump, podria jugar-li una mala passada si, com tot sembla indicar, és incapaç de vèncer la tossuderia i renunciar al mur que vol construir a la frontera amb Mèxic. Ell mateix s’ha posat en l’abisme, en declarar que estaria “orgullós” de deixar sense pressupost part del govern federal (el que es coneix com un “tancament”) si el Congrés no li dona els fons per erigir la barrera.

És comú, per aquestes dates, que els EUA visquin una mena de telenovel·la sobre el finançament, amb amenaces constants dels partits polítics de no cedir en les exigències dels rivals i passant-se la culpa de deixar sense funcionar el govern federal. El Congrés encara ha d’aprovar els pressupostos d’un 25% del govern, principalment del Departament de Seguretat Nacional, encarregat del tema de frontera, duanes i immigració. Precisament tres dels pilars de la política de “llei i ordre” impulsada ferotgement des de la Casa Blanca.

La negociació i els retrets, aquesta vegada, es van transmetre en viu per televisió: els EUA encara s’estan recuperant dels 17 minuts de telerealitat que es van viure dimarts al Despatx Oval, un intercanvi de cops inversemblant entre Trump i els líders demòcrates al Congrés: Nancy Pelosi (Cambra de Representants) i Chuck Schumer (Senat).

Trump aposta al tot o res: o li donen fons per construir la gran promesa irrealitzable –un mur que havia de pagar Mèxic, idea descartada– o està disposat a cremar-ho tot. En un intent a la desesperada, ahir, en una piulada, va citar el recent atac a Estrasburg com a exemple que cal reforçar les fronteres, instant Pelosi i Schumer a abandonar les batalles partidistes i donar-li els vots (i els diners) que necessita.

La distància és abismal. Trump està enrocat que vol 4.400 milions d’euros per al mur; els líders demòcrates només donen suport a 1.140 milions d’euros per a “seguretat fronterera”. Cap de les dues parts està disposada a cedir; els demòcrates van assegurar haver presentat dues propostes.

A Washington tothom es prepara per al pitjor escenari. “Crec que tindrem un tancament [del govern]”, va augurar ahir Joe Kennedy, senador republicà. Els més pessimistes apunten que podria durar més de dues setmanes, fins que el Congrés escollit en les eleccions de mig mandat prengui possessió a principis de gener de 2019.

Els grans triomfadors són els demòcrates, reforçats en l’oposició a la construcció d’un mur que veuen com una metàfora de les polítiques antiimmigrants de l’administració Trump. Un president que només es mou per la fanfarroneria i les ganes de demostrar “masculinitat”. “El tancament de Trump, aquesta rebequeria que està propagant, no li farà aconseguir el seu mur”, va reflexionar Schumer.

La baralla va ser el primer tast del que seran els propers dos anys a Washington: una pugna constant entre la Casa Blanca i el Congrés que, amb el control demòcrata de la Cambra de Representants, posarà tots els entrebancs possibles a les polítiques del president.

Tres anys de presó per a Cohen

Michael Cohen, l’exadvocat i home per a tot del president Trump, va ser condemnat a 36 mesos de presó pels múltiples delictes d’evasió fiscal, mentir al Congrés i violacions de finançament de campanya que inclouen el pagament a dues dones per enterrar afers extramaritals del mandatari i que Trump hauria ordenat fer directament. “Assumeixo tota la responsabilitat per cada acte dels quals m’he declarat culpable: els personals i els que involucren el president dels EUA”, va dir Cohen davant el jutge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona