Política

Sánchez es radicalitza

El president espanyol promet una resposta “proporcional i contundent” a qualsevol “nova vulneració de l’ordre constitucional” per part catalana

El líder del PSOE promet “vehicular” una proposta que aglutini el 75% del Parlament

Sánchez menysté la participació en el referèndum de l’1 d’octubre

Pedro Sánchez va mostrar ahir la seva cara més radicalitzada contra l’independentisme, escorant-se cap a la retòrica dretanosa i ultradretanosa a l’hora d’abordar el “problema de convivència” català. El president socialista espanyol va comparèixer al Congrés en el marc d’un debat monogràfic sobre Catalunya amb un to bel·ligerant allunyat del tarannà dialogant amb què es revestia en arribar a La Moncloa. Va prometre “una resposta ferma però serena, proporcional i contundent” contra les institucions catalanes si es tornen a situar fora del marc estatutari i constitucional. “No cal ni gesticular ni parlar més alt perquè se m’entengui”, va afegir-hi de cua. L’expresident popular Mariano Rajoy també parlava d’“actuar amb proporcionalitat i intel·ligència” el setembre de l’any passat.

De moment, Sánchez es resisteix a aplicar l’article 155 i a convocar eleccions espanyoles, tal com li reclamaven ahir insistentment Pablo Casado i Albert Rivera, Albert Rivera i Pablo Casado. Sánchez els va demanar, això sí, la mateixa lleialtat del PSOE amb Rajoy per abordar la qüestió catalana. Tots tres partits van aprovar el 155 al Senat.

El crispat debat monogràfic d’ahir estava lluny de servir per trobar desllorigadors a la crisi o per escatir quina proposta política té l’executiu de Sánchez per desfer el nus gordià, més enllà d’apel·lar a buscar solucions que “agreguin” el 80% dels catalans. En aquest sentit, l’inquilí de La Moncloa va menystenir la participació en el referèndum de l’1-O –celebrat enmig de la violència policial–: “Va votar el 30% del cens.” També va assegurar que la societat catalana ha girat l’esquena a l’independentisme en les diferents convocatòries electorals des de l’esclat del procés, obviant les majories independentistes al Parlament. “Ha arribat l’hora que diguin la veritat a la societat catalana: que el seu moviment va contra la història, que no tenen majoria social”, va observar. Sánchez va reclamar a ERC i el PDeCAT que facin autocrítica i renunciïn a la unilateralitat. “Nosaltres estem disposats a dialogar. Si em venen amb una oferta del 75% de la societat catalana, la vehicularem”, va prometre, versionant l’apoyaré zapaterista en forma de vehicularé.

“Això que proposa Sánchez ja ho vam fer. I amb nota: de 135, només 15 diputats van votar-hi en contra [de l’Estatut el 2005]. Però aquests 15 van ser més importants que dos Parlaments i un referèndum”, va intervenir via Twitter el president Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica.

Mentrestant, el líder socialista es va dedicar a traçar una llarga comparativa entre el Brexit i l’independentisme, dos moviments, al seu parer, que parteixen de greuges inventats, manipulacions, il·lusions falses i trampes dialèctiques i pretenen fer triar entre ser europeu o britànic, en el primer cas, i entre ser espanyol o català, en el segon.

A ningú se li escapa que l’enduriment del to arriba després del resultat de Vox a les eleccions andaluses, en un moment en què s’albira una visita moguda del Consell de Ministres a Barcelona –divendres de la setmana que ve–, que es bunqueritzarà a la Llotja de Mar, i després que la fiscalia anunciï que investigarà els Mossos per la seva actuació durant les darreres protestes de CDR a l’autopista.

En aquest context, Casado va presentar el president espanyol com el soci d’un Quim Torra que “apel·la a la guerra civil i al vessament de sang”, en referència a les simpaties del president de la Generalitat a la via eslovena. Justament, Sánchez va aprofitar per reivindicar el seu coneixement de causa com a membre del Gabinet de l’Alt Representant de les Nacions Unides a Bòsnia per a la reconstrucció, el 1999, per denunciar la “manipulació inacceptable” de Torra sobre el cas eslovè. De fet, l’únic que va parlar de “morts” va ser el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va advertir Sánchez que “si hi ha un mort a Catalunya en serà responsable”. “Si no actuen a Catalunya, vostès en seran corresponsables”, va insistir. El català va emular malèvolament Carme Forcadell a l’hora de demanar a Sánchez que convoqui les eleccions: “Senyor Sánchez, posi les urnes.” Igualment, va furgar en la dificultat logística de reunir el govern espanyol a Barcelona: “Jo vull una Espanya on el Consell de Ministres pugui anar on vulgui, vostè aterrarà a Catalunya i se’n tornarà, però els catalans continuarem allà patint.”

Cansat que li retreguin el suport de l’independentisme en la moció de censura que li va donar el salconduit al govern, Sánchez va ironitzar que Rivera no té problema a l’hora de pactar amb Junts per Catalunya i ERC pel que fa a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. També li va propinar que Ciutadans ha donat suport a la majoria de reials decrets que el seu executiu ha convalidat. “A veure si al final resultarà, senyor Rivera, que està donant suport a aquest govern”, li va etzibar.

Al seu torn, Pablo Iglesias va recomanar a Torra que “respiri abans de parlar”, i a Sánchez, que resisteixi els qui el pressionen perquè “incendiï Catalunya”. “El dia 21 tenen una oportunitat per parlar, parlin”, va exigir el líder de Podem.

Sánchez es plantarà a Barcelona quan farà just un any de les eleccions imposades per Rajoy via 155 amb una pujada del 22% del salari mínim sota el braç, fins als 900 euros, la més gran des de 1977. “Un país ric no pot tenir treballadors pobres”, va defensar. Es tracta d’una mesura aprovada per decret perquè entri en vigor el pròxim 1 de gener, que estava recollida en l’acord amb Podem sobre els pressupostos, ara per ara, en via morta.

LES FRASES

Donarem una resposta proporcional i contundent a una nova vulneració de l’ordre constitucional
Pedro Sánchez
President del govern espanyol
Senyor Sánchez, hi ha molts sectors que el pressionen perquè vostè incendiï Catalunya, no ho faci
Pablo Iglesias
Secretari general de Podem
El seu temps ha acabat, la seva aventura ha acabat, senyor Sánchez. Convoqui eleccions
Pablo Casado
President del PP
Senyor Casado, el 155 no s’havia d’haver aixecat, va ser un error fer-ho
Albert Rivera
President de Ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona