Política

Un manifest de suport a Forcadell recull l’adhesió de mig miler de diputats i exdiputats d’una vintena de països

El document, impulsat per expresidents del Parlament, es presenta aquest dijous al vespre

Es demana el seu “alliberament immediat”

Un grup d’eurodiputats se suma a la petició a l’Eurocambra

Un manifest impulsat pels expresidents del Parlament de Catalunya Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, en suport a Carme Forcadell ha recollit ja l’adhesió de mig miler de diputats i exdiputats d’una vintena de països diferents. El document compta, per exemple amb el suport de la vicepresidenta del Parlament Europeu, Heidi Hautala i de 35 eurodiputats -entre d’ells, la copresidenta del Grup dels Verds, Ska Keller- de països com Alemanya, França, Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Portugal, Suècia, Estònia, Eslovènia, Luxemburg i l’Estat espanyol. També s’hi han adherit la presidenta del Parlament de Gal·les, Elin Jones, el de Flandes, Jan Peumans, el de Còrsega, Jean-Guy Talamoni, el de les Illes Fèroe, Páll á Reynatúgvu, el del País Basc, Barkartxo Tejeria, i l’expresidenta del parlament escocès, Tricia Marwick.

A més del suport de diputats de Junts per Catalunya, Esquerra, la CUP i Catalunya en Comú al Parlament de Catalunya, han subscrit ja el manifest electes dels parlaments de Quebec, Xile, França, Portugal, Bèlgica, Dinamarca, Estònia, Gal·les, Alemanya, Irlanda, Islàndia, Noruega, Suècia, Regne Unit, i Finlàndia, així com el Congrés dels Diputats, el Senat, i els parlaments del País Basc, Navarra i Galícia. En total, segons els impulsors, el text compta actualment amb el suport de diputats de 25 països diferents –19 estats– i d’una trentena de cambres legislatives.

El text busca les adhesions exclusivament de parlamentaris i exparlamentaris amb l’objectiu de “denunciar l’injust empresonament de Forcadell per haver permès el debat parlamentari”, segons avancen els impulsors. El manifest denuncia que “la utilització de la justícia penal com a instrument de coacció de l’activitat d’un parlament és incompatible amb els principis que regeixen les democràcies parlamentàries”, reclama “l’alliberament immediat” de Forcadell i insta a “resoldre per vies no penals els conflictes institucionals i polítics”.

Acte institucional

El manifest es presentarà en un acte aquest dijous a les 20.00 hores del vespre al Parlament de Catalunya, que comptarà amb les intervencions dels expresidents impulsors; del president de la cambra, Roger Torrent; dels diputats i exmembres de la mesa, Lluís Guinó i Joan Josep Nuet; i de la presidenta del Parlament de Gal·les, Elin Jones. El presentaran les actrius Clara Borrell i Txe Arana. Amb la presentació pública continuarà la campanya per a continuar sumant adhesions al manifest.

Foto conjunta a l’Eurocambra

Un grup d’eurodiputats ha exigit “l’alliberament immediat” de Carme Forcadell amb una foto conjunta a l’Eurocambra. Coincidint amb el ple del Parlament Europeu a Estrasburg, diversos polítics europeus, entre ells el vicepresident de la cambra Dimitris Papadimoulis i l’exministre d’exteriors eslovè Ivo Vajgl, han protestat aquest dijous contra l’empresonament de l’expresidenta del Parlament català. A més, han demanat a les xarxes socials el seu alliberament amb el hashtag #FreeForcadell. L’acció acompanya la firma prevista aquest vespre a Barcelona d’un manifest de suport a Forcadell de diputats de diversos parlaments d’arreu d’Europa i d’eurodiputats.

A la protesta també han participat els eurodiputats Jordi Solé (ERC), Ramon Tremosa (PDeCAT), Izaskun Bilbao (PNB), Miguel Urbán (Podemos) i Xabier Benito (Podemos), entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona