Política

El TC anul·la part de la moció del Parlament que reiterava els objectius polítics de la resolució del 9-N

Els magistrats declaren inconstitucionals els punts que del text que aposten per culminar la independència per vies democràtiques

La resta d’articles es mantenen vius

El ple del Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha declarat per unanimitat “inconstitucionals i nuls” els punts 1, 2 i 3 de la moció del Parlament de Catalunya del 5 de juliol del 2018 que reiterava els “objectius polítics” de la resolució del 9-N.

Els magistrats ha acordat “estimar parcialment” la que va ser la primera impugnació presentada pel govern de Pedro Sánchez contra una moció aprovada al Parlament i han tombat els principals punts d’una declaració política en què la cambra es reafirmava sobre uns resolució anterior que ja havia estat prèviament suspesa pel propi TC a instàncies de l’anterior executiu de Mariano Rajoy.

Els magistrats deixen sense efecte els tres principals punts del text. El primer denunciava la “judicialització i persecució” per mitjà del Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem, l’Audiència Nacional i la fiscalia d’actuacions que eren fruit del “mandat democràtic” del Parlament. El mateix punt reafirmava la “ferma voluntat” de la cambra catalana “de dur a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades” per “assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya”

El segon punt reiterava els “objectius polítics” de la resolució del 9-N que marcava “l’inici del procés polític a Catalunya” per a la creació d’un “estat català independent en forma de república”, com a conseqüència dels resultats electorals del 2015 i “legitimats” aleshores “pels resultats del referèndum de l’1-O i les eleccions del 21 de desembre del 2017”.

Al tercer punt, també declarat inconstitucional, el Parlament es comprometia en la “defensa del dret a decidir i de l’autodeterminació” i “el compromís d’assolir aquests objectius polítics per vies democràtiques i no violentes”.

La resta dels punts d’aquella moció, on el Parlament instava el govern a fer efectiu el contingut de diverses lleis suspeses pel propi TC, han quedat vius. Els magistrats han desestimat la impugnació dels els articles 4, 5 i 6 de la moció, que apostaven per fer efectiu el contingut de 13 lleis suspeses pel TC, com la llei d’igualtat entre homes i dones, la de canvi climàtic o la de la pobresa energètica.

La decisió del TC es notificarà mitjançant una sentència que es donarà a conèixer en els pròxims dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona