Política

El PSC demana un “cordó sanitari” contra Vox i que es moderin els discursos

Una trentena d’alcaldes i regidors presenten un manifest per la convivència, culpen Cs i el PP de blanquejar l’extrema dreta i l’independentisme d’alimentar-la

L’endemà que Pedro Sánchez fes el discurs més radical contra l’independentisme des que va arribar al govern, el PSC va voler presentar-se davant del Parlament, amb una fotografia amb una trentena d’alcaldes i regidors, com el garant de la moderació i la centralitat, i va demanar, en paraules del secretari de Política Municipal i alcaldable per Barcelona, Jaume Collboni, fer un “cordó sanitari per evitar la irrupció de la ultradreta a les institucions”. Els socialistes van presentar un manifest per defensar “la convivència, les llibertats i la democràcia” en vista de la preocupació arran del clima polític creat per la irrupció de Vox, que suposa una “amenaça” a tots aquests valors i avenços a les llibertat que el PSC ha liderat transformant els municipis, segons va explicar Collboni.

Per aquest motiu primer va demanar a Cs i el PP que deixin de “blanquejar” l’extrema dreta “per poder justificar pactes electorals”, recordant que els valors que defensa Vox van contra “els valors fonamentals de la Constitució i les conquestes de drets i llibertats aconseguides a Espanya i Catalunya”. Però l’alcaldable de Barcelona també ho va aprofitar per tornar a carregar contra el president de la Generalitat Quim Torra, en entendre que segons quins discursos apel·lant a “vies unilaterals” i “incendiaris”, en referència a la via eslovena, “no ajuden”.

Collboni va aprofitar l’acte per atacar de passada dos dels seus contrincants a l’alcaldia seguint el fil argumental. Primer, Ada Colau pel que considera “un doble discurs” amb l’independentisme, criticant-ne les apel·lacions a la via unilateral, però també impedint amb el seu vot que Torra donés explicacions al consistori. I el segon va ser Manuel Valls, preguntant-li en veu alta si “continuarà sent candidat” en el cas que Cs pacti amb Vox a Andalusia.

Mesures de combat

I després dels retrets el PSC també va donar les seves receptes per posar fi i combatre els populismes i la ultradreta sorgida també, segons Collboni, per la crescuda de les desigualtats econòmiques i socials. Per aquest motiu va proposar revertir “les retallades” en serveis públics, reactivar els plans de barri impulsats per la llei aprovada el 2004 pel tripartit (PSC, ICV i ERC) i que la crisi va aturar el 2010, i fomentar un pacte per la convivència i respecte a l’espai públic. El PSC té previst impulsar mocions en aquest sentit a tots els ajuntaments catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts