Política

Ábalos recorda a Cs i PP que la Constitució “no es redueix al 155”

El ministre socialista considera que un referèndum és “un reconeixement de la identitat molt dubtós”

José Luis Ábalos avisa a PP i Cs que el PSOE “no marxarà” del govern perquè li queda “molt dany per reparar”

El secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha advertit a Ciutadans i PP que la Constitució “no es redueix al 155”. “La visió moderna del constitucionalisme és obra dels socialdemòcrates, que no vingui cap dreta a dir que és constitucionalista perquè no ho és”, ha reblat Ábalos, qui considera que no es pot ser constitucionalista i alhora xenòfob o misogin, en una referència velada a Vox.

“La constitució significa, primer, sumar. Es pot ser constitucionalista restant? No”, ha afegit. Ara bé, dit això, Ábalos ha considerat que la convocatòria d’un referèndum és un “reconeixement d’identitat molt dubtós”.

Ábalos ha defensat la Constitució i ha criticat aquells que celebren el seu 40è aniversari “a crits, com si fos una arma contra algú quan la Constitució era tot el contrari”. Així, ha assegurat que “crida l’atenció” que la dreta vulgui donar una “classe de constitucionalisme”.

“La constitució no és una sèrie d’articles, és una conquesta democràtica”, ha subratllat. Per Ábalos, la Carta Magna significa “sumar” i és una “norma bàsica de convivència”, la qual requereix respecte mutu. “Que no ens donin cap lliçó de constitucionalisme aquells que volen imposar un espanyolisme antic, aquell espanyolisme que ens recorda a 40 anys de llibertat sense democràcia”, ha afegit.

El secretari d’organització del PSOE ha defensat que la cohesió social radica en “reconèixer la identitat de cadascú, sigui la que sigui” i d’aquesta manera “promoure un sentiment de pertinença a la comunitat”.

En aquesta línia, ha dit: “Imaginem que he de convocar un referèndum per decidir si soc valencià o espanyol. O sigui, que al final m’he de sotmetre al que digui la majoria. Doncs això és un reconeixement de la identitat molt dubtós. Què volen, imposar-me la identitat?”. “Jo, valencià, fill de Conca, quina identitat tinc? L’única que em pugui donar refugi, i aquesta és l’espanyola. Espanya és un projecte de vida en comú”, ha sostingut.

D’altra banda, el secretari d’organització del PSOE ha defensat que a aquest govern espanyol li queda “molta justícia per fer i molt dany per reparar”. “No marxem ni marxarem”, ha assegurat. Qui també és ministre de Foment ha assegurat que “si cal” l’executiu del PSOE seguirà “governant per decret, perquè hi ha urgència i necessitat”.

En aquest sentit, ha justificat que els decrets els convalida el Congrés i per tant “és més democràtic que com ho feia el PP amb la seva majoria absoluta”. Ábalos ha demanat paciència i ha afegit que “si algú cree en las eleccions i ha lluitat per elles” és el seu partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona