Política

Sánchez no oferirà la seva proposta a Catalunya fins a tenir sentència de l’1-O

Vol citar Torra divendres i porta inversió i simbolisme

Avisa que no arribarà al 2020 si no té pressupost

Marlaska: “No volem ser segrestats ni invasors”

La proposta sobre el futur polític de Catalunya que Pedro Sánchez assegura que té es farà esperar i no serà esbossada abans de l’estiu, perquè el judici als presos independentistes serà el tema central del primer semestre del 2019, i aquest clima no és propici per obrir un debat sobre l’autogovern. “Fins que no hi hagi sentència en el cas de l’1-O, no hi pot haver proposta política”, va assegurar el president espanyol en la tradicional recepció de Nadal a La Moncloa, en la qual va insistir a veure Quim Torra aprofitant el Consell de Ministres a Barcelona i va fixar divendres com el dia idoni per a una eventual entrevista. “Espero mantenir la millor interlocució amb Torra”, va declarar només quatre dies abans del seu desembarcament.

Partint de la convicció que entre gener i maig l’independentisme “farà propaganda, perquè no té projecte polític més enllà dels presos”, Sánchez vol esperar a tenir una sentència, que el Tribunal Suprem preveu dictar abans de l’estiu. “Abans és impossible fer una proposta, i la proposta ha de venir de Catalunya.” Segons el president del govern espanyol, dins l’independentisme hi ha una “divisió entre la via pragmàtica i la radical, i s’han de decidir”, perquè afecta la interlocució. “No tenen estratègia comuna de com es volen relacionar amb el govern espanyol”, va dir.

26 de maig: quatre urnes

La contrapartida de tenir temps és l’exigència a ERC i el PDeCAT que n’ofereixin facilitant l’aprovació del pressupost del 2019, que al gener serà enviat al Congrés dels Diputats. Si els comptes no derroten les esmenes a la totalitat, Sánchez admet que no podrà arribar al 2020. En aquest punt, La Moncloa no descarta la hipòtesi d’un superdiumenge el 26 de maig, amb urnes locals, autonòmiques, europees i espanyoles.

La cita més imminent en el desglaç és divendres a Barcelona en un Consell de Ministres d’alt voltatge al BOE i al carrer. “Hi haurà inversió i alguna picada d’ullet simbòlica a Catalunya”, avisa Sánchez, més enllà de la mesura estel·lar de l’alça del salari mínim a 900 euros com a metàfora que un català i un ciutadà de la resta de l’Estat amb un treball precari necessiten el mateix. Qui definia gràficament l’esperit de la visita del 21-D era el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska: “No volem ser ni un govern segrestat ni un govern invasor.”

Sánchez també va revelar que el primer ministre eslovè, Marjan Sarec, li ha traslladat l’enuig amb el president Borut Pahor per haver rebut Quim Torra i amb la ressaca sobre la “via eslovena”.

LES FRASES

Espero mantenir la millor interlocució amb Torra. El govern català no té estratègia comuna sobre com es vol relacionar amb el govern espanyol
Durant el judici, l’independentisme farà propaganda, perquè no té un projecte polític més enllà dels presos
Hi ha un debat dins l’independentisme entre la via pragmàtica i la radical, i s’han de decidir
Pedro Sánchez
president espanyol
El 21 de desembre a Barcelona no volem ser ni un govern segrestat ni un govern invasor
F. Grande-Marlaska
ministre de l’interior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona