Política

JxCat i ERC empenyen a un diàleg “útil” amb Sánchez

El pres polític Jordi Sànchez s’adreça a Torra, Aragonès i Artadi i els demana que es reuneixin amb el govern espanyol

Mantenen oberts els contactes per a una trobada que podria ser dijous

La celebració d’una segona trobada entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra ha estat en la corda fluixa els darrers dies, però ahir els partits van ser els primers a conjurar-se perquè la reunió entre governs es pugui portar a terme. En cas contrari, cap de les parts implicades vol ser responsable que els ponts de diàleg entre les dues administracions s’acabin ensorrant, per la qual cosa el repte ara és que finalment es pugui celebrar una reunió malgrat les queixes per les formes amb què el govern de Pedro Sánchez ha organitzat la cimera i fer-la coincidir amb l’aniversari d’unes eleccions tan excepcionals com les del 21-D. Les seves recents declaracions contra el sobiranisme tampoc han ajudat a calmar els ànims. Ara bé, si els partits catalans es conjuren perquè hi hagi una trobada, també reclamen que aquesta esdevingui un diàleg “útil” en què es pugui parlar dels temes que més atrauen el consens dels catalans: el referèndum d’autodeterminació i la situació dels presos polítics i exiliats. Continguts, però, que el govern Sánchez rebutja del tot.

Una de les veus més determinades a reclamar aquesta línia de treball va ser el president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, en vaga de fam des de fa divuit dies, que es va adreçar per carta al president Torra, al vicepresident Pere Aragonès i a la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, animant-los a crear les condicions per celebrar una reunió amb el govern de Pedro Sánchez al final d’aquesta setmana, cosa que veu compatible amb una “gran mobilització pacífica i no violenta” divendres, dia 21. “El diàleg mai pot ser considerat com una expressió de debilitat, com una pèrdua de temps i encara menys com una traïció a no se sap exactament quins principis i lleialtats”, diu la missiva a qui és company del seu grup parlamentari, el president Quim Torra.

La trobada entre presidents també va provocar l’interès de les executives dels partits reunides ahir com cada dilluns. ERC va lamentar que el govern espanyol no està actuant “de forma responsable ni intel·ligent”, ja que amb l’elecció del dia i el lloc, les amenaces del 155 i d’intervenir els Mossos, l’enviament de forces de seguretat de l’Estat o la manca de cap proposta per a Catalunya no està generant un bon clima per al diàleg i la negociació aprofitant la visita pel Consell de Ministres. “No ho han fet bé ni ho estan fent bé”, sostenia la portaveu, Marta Vilalta, que lamentava que Sánchez “està massa influenciat pels moviments d’extrema dreta” i li demanava “valentia política” per afrontar els debats que vol la ciutadania. En el mateix sentit, el conseller de Relacions Institucionals, Alfred Bosch, va lamentar a la tarda al Parlament que el govern estatal “cada vegada s’ha sotmès més al segrest del nacionalisme espanyol i la ultradreta”. “Demanarem que el diàleg sigui mutu, però cada vegada ens ofereix menys esperances, i cada vegada actua de manera més acomplexada”, lamentava. La petició coincidia amb la que també llançava el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, fent una crida a parlar del dret d’autodeterminació. “No passa res, no mosseguen. Se’n pot parlar si ens creiem que som una democràcia, no ens ha d’espantar”, va afirmar.

Tant Vilalta com Pujol encara confien en una reunió amb un mínim contingut, i per això asseguren de fet que hi ha contactes oberts entre governs. A l’altra banda es va situar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que considera una obligació de Torra donar la benvinguda al president Sánchez. “Qui posa les coses difícils és qui diu que no vol reunir-se amb Sánchez quan serà a Barcelona. Les relacions institucionals s’han de mantenir sempre. Considero un disbarat que Torra no doni la benvinguda a Sánchez”, argumentava.

Conjurats els partits a celebrar una trobada que pugui refredar les declaracions dels últims dies, ahir s’apuntava la data de dijous dia 20 per celebrar la trobada tot i que el matí està reservat per a la reunió ordinària de l’executiu català, atès que avui, dimarts, continua el ple a la cambra catalana.

El diàleg mai pot ser considerat com una expressió de debilitat
Jordi Sànchez
president del grup de jxcat
Sempre hem estat partidaris del diàleg i la negociació, sense renunciar a les nostres reivindicacions
Marta Vilalta
portaveu del grup d’erc
Amb una reunió em donaria per satisfet. Seria un disbarat que Torra no rebés Sánchez
Miquel Iceta
president del grup del psc
A la recerca de la pau, concòrdia, reunió, diàleg i lleialtat hi estem tots obligats, l’oposició també.
Carmen Calvo
vicepresidenta del govern
Cal que el govern espanyol sigui valent, no retrocedeixi i posi sobre la taula el referèndum
Eduard Pujol
portaveu del grup de jxcat
Torra ja ha dit coses prou greus perquè Sánchez no miri cap a un altre costat
Carlos Carrizosa
portaveu del grup de ciutadans

300 milions a la renda garantida

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ultima un projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2019 que preveu destinar més de 300 milions a desplegar la llei de la renda garantida de ciutadania i 20 milions més per finançar l’educació de 0 a 3 anys, segons un document de treball intern a què ha tingut accés Efe. Les mesures d’igualtat d’accés als estudis universitaris sumarien una partida de 25,5 milions, que inclourien tant la introducció de les anomenades beques com altres mesures destinades a reduir taxes o a igualar preus de màster i grau. A més, els programes de dependència rebran 1.500 milions d’euros, i s’avançarà en el desplegament del decret de l’escola inclusiva. En total, un 75% de la despesa serà social. Ahir a la tarda aquestes línies es van presentar als sindicats i patronals catalanes, i aquests dies s’esperen més contactes amb els grups parlamentaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona