Política

Moció de confiança contra May

Corbyn fa el pas de posar el futur de la primera ministra en mans del Parlament per haver ajornat la votació del ‘Brexit’ sense justificació

L’acord amb la UE es durà als Comuns la setmana del 14 de gener

El líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va anunciar ahir una moció de confiança contra Theresa May per haver ajornat un mes la votació de l’acord del Brexit sense cap mena de justificació. La primera ministra va anunciar ahir, en sessió parlamentària, que el debat per a la votació es reprendria el 7 de gener i la votació, prevista per a l’11 de desembre, seria la setmana següent. El debat i la votació de la moció es faran aquesta mateixa tarda.

Al final de la sessió, Corbyn va anunciar, de manera inesperada, que presentava una moció contra May “per no haver permès la votació immediatament”. I hi va afegir: “La primera ministra es va obstinar a ajornar la votació sense justificació, no ha permès que se celebrés aquesta setmana i ara diu que serà la setmana del 14 de gener.” Corbyn va reclamar que la votació de l’acord es fes aquesta setmana. El líder laborista va criticar que ajornés la votació per obtenir concessions de Brussel·les i que no s’hagi “renegociat ni una paraula” ni hagin donat a May “ni una promesa”.

Prèviament, May havia dit que els líders europeus li van assegurar la setmana passada que no volen posar en marxa el pla de contingència que podria deixar el país dins de la unió duanera i parts de l’economia nord-irlandesa dins del mercat únic per evitar la frontera a Irlanda si no s’arriba a un acord abans del 31 de desembre del 2021. No hi ha res per escrit. Res no té vinculació legal de moment.

Aquesta és la principal preocupació dels brexiters conservadors i de Partit Democràtic Unionista (DUP), els seus socis de govern, i la raó per la qual van votar en contra del seu pla i tornaran a fer-ho al gener. May va haver de suspendre la votació del seu acord el 10 de desembre per evitar una derrota monumental que li hauria costat no només el càrrec sinó també el govern. Més de 400 diputats –d’un total de 650–, inclosos 104 de conservadors i els 10 del DUP, pensaven votar-hi en contra.

Corbyn s’havia negat, fins ahir, a presentar la moció que li reclamaven la resta dels partits de l’oposició perquè considerava que no era el moment. L’oposició no té majoria per guanyar-la. La clau serà aconseguir el suport del DUP, que és qui dona la majoria a May, i dels rebels conservadors. “No m’he de disculpar per mantenir-me dempeus pels interessos d’aquesta cambra i del Regne Unit”, es va defensar May davant Corbyn.

La moció incrementa la pressió contra May. Ahir diversos parlamentaris li van demanar que permetés alternatives. Consideren que ha perdut el control. “El Parlament ha de prendre el control de la situació i buscar una solució”, li va reclamar Ian Blackford, líder dels nacionalistes escocesos. “[La primera ministra] ha portat el país a un carreró sense sortida polític [...]. Ara mateix ni escolta ni permet cap debat”, li va recriminar l’exministra tory Justine Greening.

Estan en contra de l’acord de May tant europeistes com euroescèptics. Davant la impossibilitat d’aconseguir el suport necessari per aprovar l’acord de May, li demanen que permeti debatre acords com el de Noruega –continuar al mercat únic i unió duanera amb lliure circulació de persones– millorat o el del Canadà –un acord ampli de lliure comerç– millorat, o la celebració d’un nou referèndum del Brexit, que ahir va tornar a descartar.

El principal problema amb què es troba el Parlament és que cap de les opcions posades sobre la taula gaudeix d’una majoria i que la divisió no és entre formacions polítiques, sinó entre faccions dins dels dos principals partits del país, els conservadors i els laboristes.

El seu govern també està dividit per la meitat. Un grup creu que s’haurien de permetre votacions lliures sense la disciplina de trobar majories en qüestions com ara Noruega o el Canadà. L’altra meitat del gabinet pressiona per obtenir una sortida sense acord controlada amb el pagament de només la meitat dels 44.000 milions d’euros de la factura de sortida. El govern destinarà aquesta setmana 2.200 milions d’euros a preparar-se per a una sortida sense acord.

LES FRASES

No he de disculpar-me per mantenir-me dempeus per l’interès del Regne Unit
Theresa May
primera ministra britànica
May actua de manera cínica, contra rellotge. Si fos responsable hauria permès la votació aquests dies
Jeremy Corbyn
líder de l’ oposició laborista

El sector empresarial, furiós

El sector empresarial va criticar els plans del Ministeri de l’Interior per reduir dràsticament la immigració europea després del Brexit en un 80% entre el 2021 i el 2025. El que vol el govern és reduir l’arribada de treballadors comunitaris sense qualificació, als quals es donarien visats d’un any com a màxim. Per poder aspirar a visats de cinc anys, exigiran contractes previs de com a mínim 30.000 lliures anuals (uns 34.000 euros). Així esperen reduir la immigració europea a 10.000 persones per any quan en aquests moments és de 74.000 i s’ha reduït molt des del referèndum. “Això demostra que el govern no escolta i que només actua per qüestions ideològiques” va criticar Kate Nicholls, directora de la UKHospitality, que representa el sector de l’hostaleria, mentre que Mark Hilton, el director de London First, que representa les gran empreses, va denunciar que aquests plans van en contra dels interessos de les empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
Unió Europea

Tot d'atenció a Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona