Política

Puigdemont reclama unitat i no caure en paranys el 21-D

Demana “desbordar amb civisme” el que “és una provocació en tota regla” en fer-se l’any “en què van ser derrotats a les urnes”

La Crida es presenta a Girona reivindicant l’esperit i la força de l’1-0

Carles Puigdemont va reclamar unitat i no caure en paranys el 21-D davant del que va qualificar de “provocació en tota regla” la celebració del Consell de Ministres, divendres a Barcelona, en l’any de complir-se “les eleccions imposades” en les quals “els vam guanyar a les urnes”. Ovacionat amb crits de “president”, Puigdemont va intervenir en directe en la presentació de la Crida Nacional a Girona, en un acte que va omplir la sala de cambra de l’Auditori i va obligar l’organització a habilitar una sala annexa amb cadires al vestíbul.

L’expresident a l’exili va recordar que el 21-D a “l’Estat espanyol li convé que passin coses, el que vol dir que a nosaltres no ens convé”. I en aquest sentit va fer una crida a la ciutadania a respondre a la provocació “desbordant civisme”. Va recordar que a escala internacional s’estarà atent al que passi divendres. Per Puigdemont, Catalunya ha ensenyat el món que “parla amb una veu que no havien sentit mai en relació amb conflictes que fins ara es resolien de manera abrupta i violenta”. L’expresident va destacar: “Aquesta manera que hem fet sempre les coses ens ha donat el dret a ser escoltats.”

Sobre la Crida, Puigdemont va apel·lar a la “tranversalitat i la integració de diferents tradicions polítiques” i a “pedalar plegats”. El seu impulsor la va definir com una eina que faci política amb la gent amb l’objectiu d’una “república compartida”; “és una transició que comença des de la declaració d’independència al reconeixement internacional”, va cloure.

La intervenció de Puigdemont va arribar després que ho fes l’exconsellera i membre de la Crida Marina Geli; l’expresident va compartir l’ideari que havia exposat Geli sobre el moviment, el qual va presentar-se un any després de proclamar-se la República, el 27 d’octubre. Actualment té 15.000 persones inscrites com a fundadores i ha de celebrar el seu congrés fundacional el 19 de gener. “Unitat sí o unitat no”, va instar Marina Geli sobre un moviment que reivindica la força de la gent: “El d’aquell català emprenyat el 2009 amb la sentència del TC al català propositiu de l’1-0.” La diputada Gemma Geis, com a portaveu de la Crida, va recordar que la clau és la generositat i va recalcar que el moviment aglutina diferents ideologies. Amb una menció a la família Matamala, contestada amb un sentit aplaudiment de l’auditori, Geis va cloure: “Guanyarem el dia que Puigdemont torni a veure la catedral de Girona.”

LES FRASES

Hem passat del català emprenyat del 2009 a la manifestació contra la sentència del TC al català propositiu de l’1-0
Marina Geli
exconsellera i membre de la crida
La Crida es proposa fer política amb la participació de la gent, no com a electors sinó amb el compromís de decidir
Carles Puigdemont
L’expresident de la generalitat a l’exili
La generositat és clau; la Crida és un moviment que aglutina diferents sensibilitats i gent de diverses ideologies
Gemma Geis
DIPUTADA DE JUNTS PER CATALUNYA pORTAVEU DE LA CRIDA NACIONAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA