Política

Torra admet que “l’arribada massiva” de joves migrants ha tensionat el sistema

El president de la Generalitat retreu a Arrimadas un “punt de frivolitat”

La líder de Ciutadans assegura que “una gran estelada tapa la pobresa infantil a Catalunya”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat “innegable” que el sistema de protecció s’ha tensionat amb “l’arribada massiva” de joves migrants sols. En la seva intervenció en el marc del debat específic sobre infància, el president català ha retret a l’Estat que no ho hagi posat fàcil. En aquest sentit, ha criticat que es distribueixin els recursos per atendre els joves migrants no acompanyats segons el lloc d’arribada i no tenint en compte on acabaran residint. Amb aquest criteri, ha lamentat que Catalunya es quedi només amb 2 dels 38 milions a repartir tot i ser la segona comunitat autònoma que acull més joves migrants. Torra s’ha dirigit a la líder de Cs, Inés Arrimadas, per retreure-li un “punt de frivolitat” en la seva intervenció i ha assenyalat que ha parlat més d’independència que d’infància.

Torra ha defensat que la infància és un tema “enormement seriós” que s’ha d’abordar amb plantejaments constructius i ha lamentat un “punt de frivolitat” en el discurs de la líder de Cs que ha obert el debat. I és que aquest debat específic se celebra a petició del grup d’Arrimadas. El president de la Generalitat ha confiat que les pròximes intervencions de la resta de grups tinguin un “to positiu i constructiu” i hi hagi propostes “realistes”.

En l’àmbit de l’ensenyament, Torra ha fixat dos grans reptes: lluitar contra la segregació escolar i el desplegament de l’escola inclusiva. I ha posat en valor que els pressupostos del 2019 recuperen el finançament de la Generalitat per a l’educació de 0 a 3 anys. Segons Torra, tothom ha de tenir oportunitat d’exercir aquest dret universal i la xarxa pública ha fer una “oferta suficient”.

El torn de l’oposició

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha denunciat aquest dimarts que “una gran estelada està tapant la realitat social” dels nens de Catalunya, dels quals assegura que gairebé el 30% està en situació de pobresa o exclusió social. Durant la intervenció en un debat sobre la protecció de la infància, que ha sol·licitat Cs, la presidenta del partit ha lamentat la “inacció alarmant” del Govern de la Generalitat en aquesta qüestió, i dels grups que formen l’executiu –JxCat i ERC- que “no van permetre que es parlés d’infància” al Parlament en votar en contra del projecte de llei que va presentar el seu grup. Arrimadas ha anunciat que tornaran a presentar la proposta a la cambra després del “bany de realitat” que segons ella viurà el Govern en aquest debat.

En aquest sentit, la líder de Cs ha carregat especialment contra el president Torra per suposadament viure ancorat “en el 1714”, i l’ha instat a “pensar en el 2018” i en el futur. “Quan arribi un govern que pensi en l’any actual, llavors podrem començar a solucionar les coses”, ha assegurat Arrimadas. Per a la també cap de l’oposició, la suposada “nul·la acció” del Govern en infància no és culpa del 155 o “de Madrid”, com ha avançat que dirà el Govern, sinó perquè l’executiu “només” estaria interessat en la independència i en el dret a l’autodeterminació. “Vostè s’ha oblidat de Catalunya, només parla d’independència, i per tant és un irresponsable”, ha etzibat a Torra.

En els torns d’intervenció dels grups de fora del Govern, el diputat del PSC-Units Raúl Moreno ha criticat el discurs de Torra d’estar ple de “retòrica” i ha acusat el Govern de no haver “executat cap mesura eficaç” que reverteixi la situació que “pateixen” les persones més vulnerables ni per “millorar” les condicions de vida dels infants. Tot plegat, segons Moreno, per “manca” de voluntat política: “Despleguin la llei de la infància. El Govern ha oblidat el pacte social per la infància i l’adolescència”, ha comentat.

Al seu torn, la diputada de CatECP Marta Ribas ha advertit que cada vegada hi ha més infants pobres, i amb més pobresa, i ha asseverat que lluitar contra aquesta situació també és una “inversió” de cara a la manca de recursos “dels adults del futur”. Així mateix, la parlamentària dels comuns ha instat el Govern a abordar els pressupostos amb la possible reunió d’aquesta setmana amb l’executiu espanyol: “Parlin sobre el que toca”, ha reclamat.

Pel que fa a la CUP, el diputat Vidal Aragonés ha denunciat la “manca de recursos” en infància i joventut, ja que ha assegurat que en molts casos, com en sanitat, “una major demanda no ha anat acompanyada d’un increment dels recursos humans i econòmics”. En aquest context, Aragonés ha remarcat que la pobresa infantil és “una qüestió de classe social”, i ha destacat que si els serveis públics “no estan garantits en criteri d’universalitat amb una escola bressol, ensenyament i sanitat públics” s’acaben creant desigualtats en l’aprenentatge i la salut física dels infants de les classes socials “més vulnerables”.

De la seva banda, el diputat del PP català Xavier García Albiol ha instat el Govern a “posar ordre” entre els menors no acompanyats que “produeixen problemes d’inseguretat i incivisme”, fruit “d’un problema d’integració”. Albiol ha lamentat que hi hagi infants que “l’únic àpat” que fan és el que els ofereix el centre escolar i que hi hagi ciutats on l’absentisme escolar “fregui el 50% dels alumnes menors. Per tot això, el popular ha demanat al Govern que inverteixi més diners en polítiques per prevenir aquest tipus de desigualtats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona