Política

Tímid acostament entre el govern i els comuns pel pressupost del 2019

Veuen marge en l’impost de successions però encara són lluny en l’IRPF i la negociació va per llarg

Cid anuncia proposicions de llei per forçar ERC a mullar-se

A poc a poc, però la negociació pel pressupost del 2019 avança, després que el govern ja ha lliurat als comuns un quadre amb fins a quatre escenaris sobre les previsions que fa d’ingressos –condició indispensable per convocar cap nova reunió, que podria ser aquesta mateixa setmana– a partir de les demandes que li fan en matèria fiscal. El diàleg, això sí, va per llarg, ja que encara hi ha molts punts de discrepància. El grup no creu que hi hagi cap proposta en ferm del govern fins passat festes, i que, si al final els comptes s’aproven, difícilment serà abans del març.

El vicepresident Pere Aragonès reconeixia ahir que caldrà una nova “pròrroga tècnica les primeres setmanes de l’any”, si bé mantenia la voluntat d’aprovar uns nous comptes, durant el debat al Parlament amb el diputat de Cat-ECP David Cid, en què es van constatar els grans punts d’acord i desacord. Hi ha símptomes d’un tímid acostament, per exemple, en la petició d’obtenir majors ingressos de l’impost de successions, en què Aragonès es va mostrar obert a “fer més pronunciada” la corba de bonificacions perquè les herències més grans tributin més. També es va mostrar disposat a “treballar i trobar punts d’acord” sobre l’augment de l’IRPF a les rendes altes, que els comuns volen que s’hi considerin a partir dels 120.000 euros i no els 175.000. Això sí, el govern manté que cal gravar més el capital i no el treball, i que el benefici seria minso: només uns 35 milions l’any, que a més no arribarien abans de dos anys, pels 350 que calculen els comuns. Aragonès també admet que es pot “anar més enllà” en fiscalitat verda, per bé que ja hi ha hagut molt “recorregut” els últims anys. Cid, que critica que els 1.660 milions en què augmenta la despesa el govern només provenen de la millora de l’activitat econòmica, va anunciar que “no esperaran” i al gener presentaran proposicions de llei per separat amb mesures fiscals per forçar ERC a dir “de qui estan més a prop”, si d’ells o de JxCat.

Partides socials al nivell del 2010

El govern, que recorda que la despesa en sanitat ja assolirà “màxims històrics” enguany, subratlla que la proposta presentada creix un 9% en el capítol social respecte del 2017, i supera en xifres absolutes la despesa en partides socials del 2010, abans de les retallades. Això, cenyint-se al límit de dèficit del 0,1%, fet “fonamental” de cara al futur, quan el 2010 es va tancar al 4,4%. Els comuns, però, ho troben una “venda publicitària”, ja que per a ells no les reverteixen, tenint en compte l’augment d’IPC i PIB, sobretot en taxes universitàries, habitatge, guarderies i dependència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona