Política

Els governs ja basteixen la reunió entre Sánchez i Torra

Calvo es reuneix amb Aragonès i Artadi i preparen la trobada de demà, en què s’incorporarien tres ministres i tres consellers

L’executiu català reitera que cal parlar de solucions al conflicte com ara el referèndum

La convocatòria d’una reunió entre membres dels governs català i espanyol estaria a tocar després d’una última trobada celebrada dilluns al vespre a Barcelona entre la vicepresidenta Carmen Calvo, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. Sobre la taula, el format i el contingut de la reunió, que, segons assenyalen diverses fonts, encara són motiu de discussió i, per tant, “tot continua obert”, assenyalaven ahir fonts de Presidència.

L’executiu català va fer arribar a La Moncloa la seva predisposició total al diàleg, sempre que sigui “útil”, reiteren. Això es tradueix en l’elaboració d’un ordre del dia que inclogui temes que s’allunyin dels habituals que ministres i consellers ja solen abordar en reunions i en les comissions bilaterals. El govern vol ara que Pedro Sánchez faci un pas més respecte a la primera trobada que els dos presidents van tenir a Madrid, el 9 de juliol, i en la qual el socialista va reconèixer l’existència d’un problema polític a Catalunya que calia resoldre en l’àmbit de la política. Seguint aquesta línia argumental, l’executiu català vol que es desenvolupi ara aquesta segona reunió i vol fer-ho, a més a més, mitjançant una cimera que agrupi tres representants governamentals per banda.

Quant al contingut, l’equip del president Torra també aposta perquè s’aportin solucions al conflicte polític que viu Catalunya. En aquest sentit, un referèndum pactat és el plat fort que ofereixen els actors catalans per resoldre el xoc institucional, conscients, però, del rebuig que genera a La Moncloa. Ara caldrà veure quina és la proposta del govern espanyol, tot i que el president Sánchez ja va avançar dilluns que el seu oferiment arribarà després del judici.

La situació dels presos i exiliats, així com les amenaces de tornar a aplicar el 155 que els darrers dies sobrevolen el panorama polític català per part de Ciutadans i el PP, són alguns dels temes que també podrien formar part de l’ordre del dia de la reunió, per a la qual encara es discuteix l’indret. El que semblaria descartat del tot és que la reunió es fes aprofitant el sopar que Foment del Treball ha convocat demà a la nit i al qual estan convidats els dos presidents. I, finalment, el que es vol evitar és repetir les escenes de falta de diàleg entre governs que van caracteritzar les anteriors legislatures encapçalades per Mariano Rajoy. JxCat i ERC també pressionen el govern i, sobretot, el president Torra perquè hi hagi una trobada.

En tot cas, ahir, dia de ple al Parlament i al Senat i, per tant, de contactes als passadissos, se certificava que les dues parts han fet esforços per aplanar el camí i perquè hi pugui haver una reunió demà a la tarda, després d’unes setmanes en què les declaracions a banda i banda anaven dinamitant els ponts.

Contra la Constitució

I mentre els governs preparen la reunió, els grups parlamentaris de JxCat, ERC i la CUP van aprovar ahir una declaració política al Parlament, a proposta dels anticapitalistes, en què es posa de manifest “el caràcter antidemocràtic i antisocial de la Constitució” i la falta de “garantia de drets democràtics, socials i nacionals” que va comportar la signatura dels anomenats Pactes de La Moncloa durant el període de la Transició. Tanmateix, JxCat i ERC van rebutjar el punt 3, en què s’instava el govern a implantar mesures més socials destinades a revertir privatitzacions, modificar la fiscalitat i millorar els recursos en sanitat i ensenyament. Els comuns es van abstenir.

Sánchez: “No són presos polítics”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va ironitzar ahir sobre la consulta del 9-N i el referèndum de l’1-O, dues votacions que, al seu parer, es van fer només per a la “colla” independentista, i va negar taxativament l’existència de “presos polítics” a l’Estat. “És una fal·làcia, una gran mentida”, va afirmar durant la seva compareixença al Senat. Per Sánchez, es tracta de polítics que han comès “il·legalitats”, oblidant, en canvi, que fa més d’un any que estan en presó preventiva. Dos dies abans de la visita a Barcelona, el president espanyol instava ahir les forces independentistes a fer “autocrítica” i a actuar amb “responsabilitat”, i va recordar que el seu govern, a diferència de les dretes, és partidari de “resoldre els problemes, no de prohibir-los”, amb referència a una possible il·legalització de les formacions independentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona