Política

TONI COMÍN

EXCONSELLER DE LA GENERALITAT A L’EXILI, DIRECTOR DEL CONSELL PER LA REPÚBLICA

“El Consell és un refugi per si hi ha un altre 155”

“Volem una missió permanent de juristes de despatxos internacionals rellevants”

“Seria èticament inacceptable parlar amb Sánchez i no parlar dels presos”

La societat ha de decidir si s’acolloneix i cau a la trampa o segueix lluitant
Alguns amenacen amb un nou 155 i és una possibilitat real. És indigne, però en són capaços

Exiliat a l’acollidora ciutat flamenca de Lovaina, l’exconseller de Salut Toni Comín engega una nova etapa liderant el projecte del Consell per a la República. En aquesta entrevista a El Punt Avui, desgrana els plans de la iniciativa que posa el focus en la internacionalització de l’independentisme. En una setmana marcada per un inici d’hivern molt calent amb les reunions i protestes previstes per al 21 de desembre, Comín també analitza la intensa situació política a Catalunya.

Per a què serveix el Consell per a la República?
Per donar continuïtat al mandat de l’1-O. Després de les eleccions del 21 de desembre les institucions catalanes es limiten a les seves funcions autonòmiques i no es poden fer dipositàries d’aquest manat. Per tant, cal una institució que tingui com a missió que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república.
Per què no ho pot assumir la Generalitat?
És un mandat irrenunciable amenaçat per un estat que està agafant una deriva autoritària, i cal que algú el defensi.
Com pot ser un òrgan representatiu?
L’estructura del Consell ha de tenir una base radicalment democràtica. Ara estem en una fase fundacional on hi ha els membres govern a l’exili més les persones que s’hi estan incorporant, a més d’una assemblea provisional que fa la funció de control i que està formada pels diputats del Parlament que van votar la investidura del president Torra.
Qui més hi ha, a banda dels exiliats?
Hem incorporat quatre persones, però s’hi afegirà més gent. Ara hi ha l’Elisenda Paluzie, com a presidenta de l’ANC; en Toni Castellà, de Demòcrates; una altra persona del PDeCAT i la Neus Torbisco, com a experta jurista internacional.
Falten els cupaires.
És molt important assegurar que el Consell representa tota la transversalitat ideològica de l’independentisme i cal incorporar més gent.
La CUP critica que el Consell no té mecanismes democràtics.
Sempre hem considerat imprescindible que sigui una organització democràtica, transparent i que rendeixi comptes. Hem presentat una proposta, però l’assemblea de representats l’haurà de validar. Tenim el deure de fer una proposta, perquè si no la fem nosaltres, no la farà ningú.
Arrimadas els acusa de muntar un ‘xiringuito’.
Intenten desprestigiar i desmerèixer el Consell perquè els fa por aquest instrument que ens servirà per fer la república.
Quan podem esperar accions concretes?
El Consell immediatament ha de presentar un programa de treball que vaig anticipar i ara l’assemblea l’ha d’aprovar. Però ja hi ha projectes en marxa.
Va anunciar la iniciativa ciutadana a la presentació del Consell. En què consistirà?
Es treballa jurídicament. No és fàcil, hem d’anar pas a pas perquè és un projecte molt gran i el volem fer mantenint converses amb l’ANC, perquè tenia un projecte molt similar a aquest. La seva presidenta forma part del Consell, i això garanteix la coordinació i la suma d’esforços.
Què més fareu?
Volem contribuir a fer d’altaveu del judici de l’1-O en l’àmbit internacional. Estem treballant en una missió d’observadors permanent. Hi haurà moltes missions, i la intenció és que la nostra estigui formada per juristes molt rellevants de despatxos internacionals. És a dir, una missió d’advocats de perfil internacional de primer ordre especialitzats en dret penal. A més, volem impulsar una missió d’observació acadèmica de les universitats europees perquè facin un monitoratge d’aquest judici. Per acabar, cal crear un think tank per estudiar com es percep el cas català entre la ciutadania europea.
I en l’àmbit dels governs?
Fa un any que ho estem fent i ara el Consell ens donarà una cobertura institucional per fer-ho millor. Les trobades que tenim amb membres de govern o exmembres de govern és una part molt important de l’activitat, però no ho podem explicar tant perquè l’acció diplomàtica es caracteritza per la seva discreció.
És una rèplica del govern a l’exili?
El Consell és també un refugi per si hi ha un altre 155 que alguns demanen que es faci demà. És una possibilitat real. És indigne que amenacin amb un 155, però en són completament capaços. Serà un refugi institucional.
Però no podria gestionar la Generalitat, que quedaria en mans de Madrid.
Els governs no només gestionen, també són representants polítics. Evidentment, no podria gestionar els serveis públics, però sí representar la voluntat democràtica d’una majoria que haurà estat anul·lada per un 155. No la deixarem anul·lar del tot perquè hi haurà el Consell de la República que la continuarà expressant.
És un embrió de la República Catalana?
Serà un dels antecedents de les institucions de la futura república, no l’únic. Com que hi ha hagut repressió i la Generalitat ha tornat a la seva estricta funció autonòmica, el que hem fet és bifurcar. La República serà el resultat de la confluència entre les institucions autonòmiques i les institucions republicanes.
No cal convèncer abans els ciutadans de Catalunya que no volen la independència?
Jo no vull convèncer els unionistes que es facin independentistes. Tenen tot el dret a ser unionistes. Només els vull convèncer que es comportin com a demòcrates, que entenguin que això s’ha de decidir amb un referèndum.
És un problema que el xoc de trens hagi aturat el debat de fons sobre els pros i contres d’un estat català independent?
El problema que tenim no és si som suficients a favor de la independència, sinó que no ens deixen prendre una decisió sobre aquesta qüestió a les urnes.
És possible negociar quan hi ha presos polítics?
Sempre. Al president Quim Torra no se l’interpreta correctament. Sempre s’ha mostrat disposat a dialogar, però ell defensa que parlarà del referèndum i dels presos encara que l’altra part no ho vulgui. Seria èticament inacceptable parlar amb Sánchez i no parlar dels presos.
Divendres es parlarà o serà només un joc d’imatges?
Les protestes no són incompatibles amb asseure’s a la taula. El Departament de Salut va estar negociant amb el sindicat de metges mentre el sindicat de metges es manifestava davant del departament.
En pot sortir alguna cosa bona d’aquesta pròxima trobada?
Del 21-D en sortirà l’apoderament de la societat civil mobilitzada una vegada més. M’agradaria que tingui un efecte sobre els ciutadans de Catalunya similar al 3 d’octubre i espero que la resposta de l’Estat no sigui la mateixa.
Què en pensa, de la reunió Torra-Sánchez?
Em sembla molt bé que es reuneixin, però encara em sembla millor que la gent es mobilitzi. La gent que vol la república ha de ser conscient que la condició més necessària és la mobilització.
Es corre el risc de portar la societat a un enfrontament violent?
Els repressors intenten culpar el reprimit de la repressió. La societat ha de decidir si s’acolloneix i cau a la trampa o segueix lluitant pel seu alliberament.
Una setmana tensa amb l’inici dels judicis de l’1-O. Quina és la teva situació?
Els set exiliats processats estem en absència, i per tant no ens han enviat a la sala d’enjudiciament.
Per què no s’ha fet una llista independentista unitària a les eleccions?
A Europa té sentit anar junts. Quan vaig veure l’Oriol Junqueras com a cap de llista de les europees vaig pensar que era un cap de llista immillorable per a una llista conjunta. A mi m’hauria semblat bé una llista conjunta a les europees encapçalada per l’Oriol, però també entenc les raons per no fer-ho.
Pesa més l’interès de partit?
Estic a l’espai polític d’ERC, però, per a mi, Carles Puigdemont és el meu màxim aliat. És compatible tenir molt bona relació política i personal amb Puigdemont i també tenir-la amb Junqueras. Jo en sóc l’exemple. Hauríem de ser molts els qui tinguéssim aquesta bona relació amb tots dos.
Estan més units a l’exili?
La gent quan ve a Bèlgica ens dona les gràcies perquè a l’exili s’ha vist molt l’esforç d’unitat.
Falta anar a l’una a Catalunya?
Els partits catalans són els primers que esperen avançar en el camí de la unitat estratègica. Els viatges del vicepresident Aragonès i del president del Parlament són una mostra i un indici de les ganes d’articular un nivell d’unitat molt més alt.
Com a polític d’esquerres, no l’incomoda la relació de l’independentisme amb el partit nacionalista flamenc?
L’N-VA és un partit semblant a la Convergència dels anys noranta. Està a la meva dreta, i crec que a la dreta de Puigdemont també. Els nacionalistes flamencs han tingut una actitud de generositat desinteressada amb els exiliats catalans. Per educació i per ben nascuts s’ha de ser agraït. Fa un any que explico als membres de l’N-VA que nosaltres som molt d’esquerres i que en alguns temes estem molt lluny d’ells i, tanmateix, el seu suport continua sent generós.
Quina és la línia vermella?
Que tots siguem demòcrates. Ens ha donat suport tant el centredreta flamenc, com els excomunistes alemanys del Die Linke. Estan en extrems oposats, però comparteixen una cosa: la democràcia i el dret a l’autodeterminació.
Part de l’unionisme us ha acusat de formar part dels moviments populistes i extremistes europeus.
La dreta espanyola té com a màxim enemic l’independentisme català. Som un moviment majoritàriament d’esquerres i antinacionalista. Són els de dreta i nacionalistes els qui intenten colar que l’independentisme és de caràcter populista i supremacista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona