Política

Diners per al mur o tancament de l’administració

Trump utilitza de nou l’amenaça del col·lapse del govern si no es fa la tanca amb Mèxic

Ignora l’acord dels partits

El president dels Estats Units, Donald Trump, va advertir ahir que es produirà un “llarg” tancament de govern si els demòcrates del Senat no aproven un pressupost que inclogui 5.000 milions de dòlars per al mur amb Mèxic, una partida que ja ha estat aprovada per la Cambra de Representants. “Els demòcrates, els vots dels quals necessitem al Senat, probablement votaran contra la seguretat fronterera i el mur, encara que saben que el necessitem desesperadament. Si els demòcrates voten que no, hi haurà un tancament que durarà per un període llarg de temps. La gent no vol fronteres obertes i crim”, va dir el cap de la Casa Blanca en una piulada a Twitter.

El Senat debatia ahir un projecte de llei que la Cambra de Representants va aprovar dijous a la nit per finançar l’administració fins al 8 de febrer que inclou els 5.000 milions de dòlars necessaris per començar la construcció del mur, una de les principals promeses electorals de Trump. Els demòcrates, però, tenen prou vots per impedir la majoria qualificada a la cambra alta que desbloquejaria el projecte i no tenen cap intenció de plegar-se a les exigències de Trump.

Però el president es resisteix a acceptar que no té majoria al Congrés i està disposat a forçar un tancament parcial administratiu quan s’esgotin els actuals fons, un termini que expirava la mitjanit passada.

Davant el risc d’un col·lapse parcial de l’administració (que no afectaria serveis essencials com els socials ni altres de clau aquests dies de regals de Nadal com el repartiment del correu), republicans i demòcrates van arribar a un acord aquesta setmana per finançar l’administració fins al febrer, una entesa que Trump va dinamitar dijous en assegurar que només signaria un pressupost que inclogués fons per construir el mur fronterer amb Mèxic.

El president és conscient que al gener els demòcrates prendran el control de la Cambra de Representants, on van obtenir la majoria en les eleccions del mes passat, i podran bloquejar el finançament del mur en totes dues cambres. Trump veu aquesta com una de les seves últimes oportunitats d’obtenir finançament per al seu projecte més emblemàtic.

Si es materialitza el tancament administratiu, serà el tercer des que Trump és president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona