Política

El govern veu “estètics” els acords del Consell de Ministres

Artadi recorda que el 2009 es va fer un reconeixement a Companys i que les obres anunciades fa anys que estan sobre la taula

Considera que el Prat té problemes més importants que el nom

El govern va considerar molt insuficients els acords “estètics” presos pel Consell de Ministres espanyol, alguns del quals es plantejaven des de La Moncloa com un gest cap a Catalunya. És el cas de la “declaració de reparació” en què es rebutja i condemna el consell de guerra que el 1940 va condemnar a mort el president Lluís Companys a mans del franquisme. La mesura, simbòlica, va rebre crítiques per haver quedat curta de l’executiu català i d’entitats com la Comissió de la Dignitat.

La portaveu del govern, Elsa Artadi, va recordar que el reconeixement a Companys “ja s’havia fet el 2009” amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. I també va lamentar que no serveixi per anul·lar el judici sumaríssim, que s’hauria de fer per llei al Congrés. De fet, el PSOE es va comprometre amb ERC i el PDeCAT a anul·lar el consell de guerra a Companys i les altres víctimes del franquisme a canvi de donar suport en el tràmit al Congrés al decret llei per exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos.

També la consellera de Justícia, Ester Capella, va considerar que la condemna “arriba quaranta anys tard” i és “únicament un gest”. Capella va insistir en la necessitat d’una llei estatal “que anul·li els procediments sumaríssims i que anul·li la sentència del president Companys”. El govern espanyol, a parer de la consellera de Justícia, hauria, a més, de “demanar perdó per l’assassinat del president Companys” de la manera com “ho van fer l’estat alemany i l’estat francès”.

La tardança del Congrés a moure fitxa per anul·lar els judicis dels tribunals franquistes contrasta amb el Parlament, que el juny del 2017 va donar llum verd a per unanimitat a una llei pionera en què invalidava els gairebé 64.000 consells de guerra del franquisme.

Canvi unilateral

Des de la Generalitat tampoc va ser ben rebut el canvi de nom de l’aeroport del Prat, rebatejat unilateralment pel Consell de Ministres com a Josep Tarradellas. Artadi va subratllar que la modificació de la denominació s’havia fet sense “cap tipus d’acord” amb l’executiu català. “El Prat té reptes i problemes a resoldre, però no sobre el nom, sinó per altres temes importants”, destacava. L’Ajuntament del Prat de Llobregat va rebutjar entrar en polèmica pel canvi de nom, que atribueixen a l’etapa de “simbolisme“ que viu la relació entre el govern espanyol i català, però es van mostrar convençuts que la gent el continuarà anomenant “el Prat”.

Mesures ja anunciades

Ni la declaració de reparació, ni el canvi de nom de l’aeroport ni tampoc els 112 milions anunciats per a conservació i explotació en carreteres de l’Estat a Catalunya per més de 85,3 milions i 27,5 milions més per condicionar el traçat de l’N-II entre Tordera i Maçanet de la Selva. Artadi va recordar que es tracta d’infraestructures que fa més de deu anys que estan damunt de la taula i que encara no s’han executat.

“Venir a Barcelona per canviar el nom de l’aeroport, repetir una frase que ja vas dir el 2009 i per a unes promeses d’infraestructures de fa deu anys que no s’han executat... Potser no calia venir aquí a Barcelona, pel cost que ha suposat el desplaçament”, resumia la portaveu del govern després de la reunió del Consell de Ministres a Barcelona. I posava en dubte que per aquests acords “estètics o sectorials” valgués desplaçar tot el govern espanyol fins a Barcelona, atès “el cost” de l’operació.

LES FRASES

Els acords presos en el Consell de Ministres són mesures estètiques no tenen valor real
Elsa Artadi
portaveu del govern
L’anunci del Consell de Ministres arriba quaranta anys tard. Valorem el gest, però és tan sols un gest
Ester Capella
consellera de justícia
La decisió s’inscriu dins de l’àmbit del simbolisme en les actuals relacions Catalunya-Espanya
Ajuntament del Prat
És insultant que no hi hagi una condemna d’estat i simplement hi hagi una reparació
Josep Cruanyes
president de la comissió de la dignitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona