Política

MARC GRAU

EXCOORDINADOR DEL GRUP PARLAMENTARI DE CATALUNYA EN COMÚ I MEMBRE DE SOBIRANISTES

“Probablement, Catalunya en Comú té dues ànimes”

“Amb la renovació de la direcció, algun partit com ara ICV hi va guanyar més pes, quan els havíem demanat que fessin un pas enrere”

“Sortir del nou sobiranisme, la nova esquerra i la nova política et pot portar a un projecte sense capacitat guanyadora o de majories”

“Més que un partit, és un projecte. És la resposta a una realitat del país”

La nova política
Creu que l’atribut positiu de la nova política s’està convertint en un eix, que s’afegeix a l’eix catalanistes-espanyolistes i a l’eix dreta-esquerra. Si s’acaba consolidant, diu que els manuals polítics s’hauran de renovar. Posa l’exemple dels armilles grogues de França. De dreta o d’esquerra, estan en contra de les elits, que donen per acabada la crisi quan ells l’estan patint. I conclou que, si l’esquerra no hi sap respondre, ho farà la dreta.
Ja no hi som ni el president, ni la portaveu ni el coordinador, que érem independents

Marc Grau ha estat el coordinador dels grups parlamentaris liderats per Xavier Domènech al Congrés i al Parlament fins que ha estat destituït del càrrec.

És una coincidència que el destituïssin el dia abans de la presentació de Sobiranistes?
No ho crec. Hi ha elements de fons. El projecte dels comuns és complex d’entendre, perquè, més que un partit, és una realitat política, és una resposta a una realitat política que vivia el país. Fins i tot hi ha gent dels comuns que no sap que és un projecte. El fet que sigui un projecte et permet avaluar-lo. He arribat a la conclusió que l’eina que representa Catalunya en Comú no ha arribat a representar el projecte pel qual va néixer. Després de deu anys de crisi econòmica, social, nacional i de confiança, quan se surti del túnel cal saber que el paisatge que veurem serà totalment diferent. Se surt en termes de construcció d’una nova època. Això implica regeneració de persones, maneres de fer, partits, solucions polítiques. Els comuns tenen més a veure amb això que amb la creació d’un partit polític. Quan vam veure que demogràficament, sociològicament, etc. hi havia aquest espai polític, perquè vam guanyar dos cops les eleccions generals, vam decidir crear Catalunya en Comú i, després, hi vam convidar partits. Un cop integrats, els partits ens van demanar temps en el desenvolupament de l’eina. Però ho vam fer tan a poc a poc que el 21-D vam obtenir uns resultats molt minsos. I alguns membres de la direcció vam arribar a la conclusió que havíem d’anar més de pressa i fer un pas endavant en la construcció del projecte si no volíem acabar desvirtuant-lo. En la renovació de la direcció, vam demanar als partits que fessin un pas enrere, però no ho van fer, i el resultat és que algun partit hi va guanyar més pes. Lamentablement, les dinàmiques i les posicions d’avui s’assemblen més a aquells partits. I la nova direcció va creure que jo no era la persona més adequada. Després de la renovació, ni el president, ni la portaveu ni el coordinador –que érem independents– ja no hi som.
La direcció va argumentar que s’havia intentat resoldre durant mesos la qüestió i que no hi havia diferència ideològica.
La meva destitució no es va decidir en cap òrgan oficial del partit ni en cap reunió oficial del grup parlamentari. No crec que es donessin les garanties democràtiques i procedimentals de tot plegat. Té més a veure amb l’impuls de la plataforma Sobiranistes. La marxa de Domènech obre la caixa dels trons de certes dinàmiques subjacents.
No podria ser una aposta estratègica per no abandonar un electorat clàssic no independentista?
Podria ser. Però quan aquest espai guanya les dues generals és perquè és fidel a uns valors determinats del país, com els valors plurals que representa Colau quan guanya a Barcelona. El projecte guanya quan s’assembla al seu país, on has d’estar a l’altura del sentiment sobiranista, de la modernització de l’agenda política i de la nova política que cal. Sortir del nou sobiranisme, la nova esquerra i la nova política et pot portar a un projecte sense capacitat guanyadora o de majories. La plataforma Sobiranistes vol ser fidel a aquests valors.
Alamany aposta perquè Sobiranistes no marxi de Catalunya en Comú.
L’objectiu és redreçar el rumb perquè torni als valors originals. El diagnòstic de Sobiranistes és compartit per bona part de l’espai, però hi ha un sector que es resigna a les inèrcies de partits com ICV i, fins i tot, ens culpa de la realitat que diagnostiquem. Sent honest, en clau de territori això s’està vivint i, probablement, Catalunya en Comú té dues ànimes, una de més sobiranista i una altra que replica ICV. La sensació és que l’eina pot deixar de ser útil i l’espai es pot partir en dos. Ens podrem trobar ciutats on hi haurà dues candidatures sorgides dels comuns competint entre si.
Catalunya en Comú ha de fer un esforç per pactar els pressupostos de la Generalitat?
La principal funció d’un projecte polític és ser útil. Hauria d’arremangar-se al màxim per tirar endavant uns pressupostos que retornin a la ciutadania l’esforç que ha fet durant anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona