Política

El TC anul·la part de la llei de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya

El tribunal considera que alguns aspectes de la llei vulneren competències exclusives de l’Estat en matèria de seguretat pública

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat part de l’articulat de la llei de creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per vulnerar competències de l’Estat.

El Ple del Constitucional ha estimat parcialment el recurs d’inconstitucionalitat que va interposar l’octubre del 2017 l’anterior govern de Mariano Rajoy a l’entendre que aquesta norma excedia competències autonòmiques i envaïa els estatals en matèria de seguretat pública.

En una sentència feta pública aquest divendres, el Constitucional declara nul·les diverses parts de l’article 2, ja que considera que “la redacció d’aquests apartats excedeix de les competències del legislador autonòmic”. D’aquesta manera, atorga competència exclusiva a l’Estat en matèria de seguretat pública, dins de la qual s’integra la ciberseguretat.

L’article 2.1, per exemple, ha estat anul·lat completament, ja que assenyalava: “L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya té com a objectiu garantir la ciberseguretat en el territori de Catalunya, entesa com la seguretat de les xarxes de comunicacions electròniques i dels sistemes d’informació”.

No obstant això, assenyala el Constitucional, la ciberseguretat s’integra en les competències estatals en matèria de seguretat pública i de telecomunicacions, per la qual cosa aquesta “atribució incondicionada” a l’Agència en el territori català “desborda en la seva enunciació els marges en els quals la ciberseguretat s’inclou en les competències autonòmiques”.

En canvi, el TC considera que l’apartat 2 de l’article 2, també impugnat pel Govern, “no és contrari a la Constitució” si s’interpreta en el sentit que “l’objectiu que persegueix l’Agència es relaciona amb la necessitat de protegir les xarxes i sistemes d’informació de la Generalitat i del seu sector públic i dels particulars i altres administracions públiques que es relacionen per mitjans electrònics amb l’esmentada administració”.

El Tribunal també avala la constitucionalitat de les lletres a, b i d de l’apartat 5, que es refereixen a les funcions de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya circumscrites a l’“àmbit del Govern i de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic dependent”.

Finalment, tampoc és inconstitucional la lletra f de l’apartat 4 de l’article 2, que atribueix a l’Agència la funció d’“investigar i analitzar tecnològicament els ciberincidents i ciberatacs sobre infraestructures tecnològiques, sistemes d’informació, serveis de tecnologies de la informació i la comunicació o la pròpia informació en els quals l’Agència intervingui per raó de la seva competència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona