Política

El parlament del Regne Unit votarà l’acord del Brexit el 15 de gener

Més de 200 diputats de diversos partits demanaran per carta a May que descarti una sortida de la UE sense acord

Un centenar de camions participen en un simulacre per prevenir l’eventual col·lapse viari en cas que s’incrementin els controls fronterers

El parlament del Regne Unit votarà l’acord del Brexit de la setmana que ve, segons ha confirmat la premsa britànica citant fonts oficials.

La primera ministra britànica, Theresa May, ja havia anunciat que la votació es produiria a meitats de mes, però aquest dilluns s’ha confirmat la data concreta: el dimarts 15 de gener.

En paral·lel i davant la perspectiva d’una votació contrària al text, més de 200 diputats de diversos partits, entre ells laboristes i conservadors, han anunciat que demanaran en una carta a May que descarti la sortida de la Unió Europea sense un acord encara que perdi la votació. Tant el partit laborista com els unionistes irlandesos de la DUP, així com alguns membres del partit tory, s’han oposat al text pactat amb Brussel·les.

Aquest Nadal May ha mantingut una ronda de trucades amb diversos líders europeus per discutir les seves demandes de garanties addicionals sobre la temporalitat del pla de contingència per a Irlanda del Nord. Una d’elles el passat divendres amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que, segons el seu portaveu, va ser “amistosa” però no va finalitzar amb cap acord, més enllà de mantenir el contacte telefònic durant aquesta setmana.

Malgrat que els 27 estats membre de la UE no van concedir aquests avals extres en la darrera cimera europea de desembre, May confia a aconseguir algun compromís en els pròxims dies que pugui facilitar el vot de l’acord del Brexit.

Per la seva banda, Brussel·les ha defensat que el text “sobre la taula és el millor i l’únic possible” i ha negat que es pugui renegociar. Així, l’executiu europeu ha assegurat que tornarà a la taula de negociació un cop es ratifiqui l’acord a Westminster per discutir sobre el pacte de relacions futures entre el Regne Unit i la UE.

Simulacre de Brexit

Si finalment el Parlament tombés l’acord, el país podria sortir del bloc europeu sense pacte i passar a regir-se per la normativa aranzelària de l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

És per això que el govern del Regne Unit ha començat a prendre mesures per evitar el col·lapse que podria suposar la reimposició dels aranzels amb la resta d’Europa.

Més d’un centenar de camions han participat aquest dilluns en una test organitzat pel govern del Regne Unit al sud d’Anglaterra per prevenir la congestió viària que es podria produir per l’augment dels controls fronterers en el cas d’una sortida de la UE sense acord.

L’operació Brock, supervisada pel ministeri de Transport, és la prova més important que ha fet el govern amb l’objectiu de preparar-se per a un Brexit sense pacte.

Els vehicles participants, que han rebut un incentiu econòmic, s’han concentrat en un camp d’aviació fora de servei a Manston, a prop del poble de Ramsgate, al comtat de Kent (sud-est d’Anglaterra), que l’executiu estudia utilitzar com a zona de retenció de camions per evitar el col·lapse de les carreteres que accedeixen als principals ports.

Els camions s’han desplaçat en comboi per l’A256 fins al port de Dover, la principal connexió amb França per mar.

El pla busca poder gestionar el trànsit, en especial el dels vehicles de mercaderies, en cas que augmentin els controls per una eventual imposició d’aranzels.

Una portaveu del ministeri de Transport ha assegurat que el govern “no desitja ni espera” una sortida no negociada de la UE, però ha afegit que “és el seu deure” preparar-se “per a totes les contingències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona