Política

Mundó: “Convocar un referèndum no és delicte”

El conseller destituït denuncia que s’ha “forçat” la justícia per acusar els membres del govern de Carles Puigdemont de delictes que no han comès

La Generalitat lliura a Mundó el Premi Justícia 2018 “en reconeixement a la seva tasca al capdavant del Departament”

L’exconseller de Justícia destituït pel 155 Carles Mundó ha denunciat aquest divendres que s’ha “forçat” el dret per acusar-lo a ell i la resta de membres del govern de la Carles Puigdemont de delictes que no han comès.

En un acte al Palau de la Generalitat on ha rebut el Premi Justícia 2018, Mundó ha recordat que convocar un referèndum “no és delicte” perquè el 2005 es va despenalitzar aquest supòsit, que el govern de José María Aznar havia introduït poc abans al codi penal.

A més, ha assenyalat que se’ls “acusa de rebel·lió en base a una violència que no ha existit i de malversació sense que hi hagi hagut despesa”. “Forçar el dret així no és justícia”, ha lamentat. “Convocar un referèndum no és cap delicte. I no ho diem per defensar-nos: ho diu la llei”, reblat.

En aquest context, Mundó ha alertat que “quan la política entra per la porta del tribunal la justícia salta per la finestra”. L’exconseller ha assegurat que creu “en la bona política, entesa com a servei públic” i també en la justícia “quan s’imparteix de forma imparcial”. Però ha advertit que “barrejar” les dues coses “degrada la política i degrada la justícia. I això, com a societat, no ens ho podem permetre”.

Mundó ha rebut el Premi Justícia 2018 “en reconeixement a la seva tasca al capdavant del Departament de Justícia” de mans de la seva successora, Ester Capella.

En la seva intervenció, l’actual titular del departament ha manifestat el “compromís ferm i irrevocable” de la Generalitat amb la “justícia”, entesa com un servei públic per millorar la vida de la ciutadania, defensar drets fonamentals i contribuir a la cohesió social i al servei a les persones”.

“La justícia ha de ser impartida de manera honesta, valenta i sensata. No és un càstig, sinó una eina de reparació. Només sent democràtica, la justícia pot ser justa i estar al servei de les persones”, ha indicat a les portes del judici de l’1-O. Capella ha afegit que sense transparència, democràcia i honestedat “no hi ha rumb, sinó deriva, una deriva cap a la pèrdua de drets civils i llibertats”.

“Sense honestedat, no hi ha justícia possible”, ha sentenciat.

A banda del Premi Justícia a Mundó, en l’acte han rebut les medalles d’honor per serveis excepcionals a la justícia els advocats August Gil Matamala, Rafael Calderón Folchs, Luis del Castillo Aragón, Jesús María Sánchez García, Magda Oranich i Solagran i Rosa Torre Lloveras (a títol pòstum); el notari Eladi Crehuet Serra; el procurador Ramon Daví Navarro; les magistrades Matilde Aragó Gassiot, Carme Guil Román i Montserrat Raga Marimon, i el jutge Pascual Ortuño Muñoz.

El govern també ha lliurat tres mencions honorífiques: a la Fundació Vicki Bernadet, que treballa per l’atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals infantil, i a les periodistes Fàtima Llambrich i Núñez, de TV3, i Rossi García Ávila, de l’agència de notícies EFE, per les seves trajectòries professionals distingides pel rigor informatiu en l’àmbit de tribunals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona