Política

Sánchez posa el focus en més despesa social i inversions

Aprova el projecte de pressupostos i busca el suport del PDeCAT i ERC, però rebutja “entrar en assumptes del poder judicial”

Inclouen petits canvis fiscals per sufragar l’estat del benestar

Amb un ull mirant a Catalunya i l’altre al recent eix format pel PP, Cs i Vox que la setmana que ve s’estrenarà a Andalusia, el govern de Pedro Sánchez va aprovar ahir el projecte de pressupost per al 2019, en què preveu augmentar la despesa social, sobretot la destinada a pensionistes, dependents i joves, i les inversions als territoris, concretament en infraestructures ferroviàries.

Per fer-ho possible, i a grans trets, Sánchez té previst incrementar la partida d’ingressos amb petits canvis fiscals en l’impost de societats i l’IRPF que afectaran especialment grans empreses (més de 20 milions d’euros) i les rendes més altes (a partir dels 130.000 euros). També hi haurà nous impostos per a les transaccions financeres i els hidrocarburs. En total, Hisenda preveu recaptar més de 227.000 milions, la suma més elevada de la història, i gairebé 20.000 milions més que en el tancament de l’any passat. A canvi, i com a novetat, s’aplicaran rebaixes de l’IVA en productes d’higiene íntima i en els serveis veterinaris. Quant a despeses socials, les que més creixen són les de dependència, un 59% més, i infraestructures, un 40%.

Tots aquests càlculs es faran, a més a més, seguint la disciplina pressupostària que marca la Unió Europea. Així, finalment, l’objectiu de dèficit fixat és de l’1,3% del PIB en comptes de l’1,8% que proposava el govern espanyol en el primer esborrany, tot i que el govern no hi renuncia. L’objectiu final és també donar confiança als mercats financers, tal com va recordar ahir la ministra d’Economia, Nadia Calviño, en la presentació d’una proposta del pressupost que “aposta pel futur i fuig del passat en blanc i negre que alguns intenten rescatar”, assenyalava la ministra portaveu, Isabel Celaá, amb referència al tàndem de la dreta que governarà Andalusia gràcies al suport de la ultradreta. De fet, va enviar missatges de desafiament a tots tres assegurant que amb aquests pressupostos també es “blinden drets” que recentment s’han posat en dubte. En aquest context, va assenyalar un increment de les ajudes a les víctimes de la violència masclista i més recursos a les comunitats autònomes amb l’objectiu “d’enfortir el sistema i no pas debilitar-lo”.

Per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, els nous comptes suposen un “punt d’inflexió” per tal que la classe mitjana superi l’esglaó que va suposar la crisi econòmica i, a més a més, “ajudarà a construir un model més sòlid per fer front a les desigualtats socials”. De fet, aquest és el missatge que Sánchez ha brodat a la bandera que onejarà davant la resta de partits polítics per buscar el seu suport a un projecte que arribarà al mes de març al Congrés dels Diputats. Es preveu que avui sigui el president Pedro Sánchez qui en doni més detalls en l’acte que el PSOE té previst celebrar al Centre de Convencions de Barcelona.

El PDeCAT i ERC són objectius cobejats, però ahir la ministra portaveu ja va assenyalar que el govern “no entrarà en assumptes d’ordre judicial”, amb referència a la situació dels presos polítics i a una possible demanda d’absolució de la Fiscalia General de l’Estat. “Nosaltres parlem de pressupostos, números i inversions, i blindem l’estat del benestar”, reiteraven de manera constant les tres ministres en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Podem, principal aliat del govern de Sánchez, ahir recordava que al projecte encara falta incorporar-hi acords en matèria d’habitatge per tenir el sí de la formació morada.

LES FRASES

És un pressupost que aposta pel futur i que fuig del passat en blanc i negre que alguns volen rescatar
Isabel Celaá
ministra i portaveu
Es compleix amb allò que marca l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i el de la resta de comunitats
María Jesús Montero
ministra d’hisenda
És important tenir un pressupost per donar claredat i certesa als mercats financers
Nadia Calviño
ministra d’economia

El PP i Ciutadans desqualifiquen la proposta

El líder del PP, Pablo Casado, va retreure ahir al president del govern espanyol que no l’hagi trucat per negociar els pressupostos de l’Estat. “Diu que està disposat a negociar pressupostos i a mi no m’ha trucat. Ja sabia a qui trucaria, als de sempre: als independentistes, als batasunos i als podemites”, hi va afegir durant la seva intervenció en l’acte de presentació dels candidats del PP a Astúries. Segons Casado, ahir era un “mal dia per a Espanya”, tenint en compte que el Consell de Ministres havia aprovat un projecte de llei de pressupostos que, per Casado, és “tremendament dolent i letal per als interessos de l’economia espanyola”. “No ha deixat ni un impost per apujar”, exagerava. “Una proposta egoista, partidista, sectària, innecessària, irresponsable i irreal”, va concloure. No menys crític va ser Ciutadans. El diputat al Congrés José María Villegas, secretari general de la formació, va optar pel recurs de la frase lapidària per lamentar que els espanyols hagin de viure la “humiliació” que els pressupostos de l’Estat es decideixin a Waterloo, amb referència a la reunió que ahir van mantenir el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’expresident Carles Puigdemont en aquest municipi belga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona