Política

May fa una última crida desesperada al Parlament perquè voti el seu ‘Brexit’

Algunes veus del govern comencen a assumir que perdran la votació demà

Corbyn forçarà eleccions si l’acord és rebutjat i renegociarà amb la UE

Theresa May va fer ahir una crida a la desesperada als diputats perquè demà votin a favor del seu acord i els va advertir que bloquejar el Brexit “seria un abús de confiança catastròfic i imperdonable a la democràcia britànica”. “Si el Parlament no s’uneix per aprovar aquest acord en pro de l’interès nacional, ens arrisquem a deixar la Unió Europea sense acord, amb tota la incertesa per a la seguretat i l’ocupació que això comporta”, va escriure ahir la primera ministra al Sunday Express, i va dir que no poden decebre els 17,4 milions de votants del Brexit.

Tot i la crida, algunes veus del govern comencen a acceptar que no s’aprovarà l’acord. Són pocs els diputats que han canviat de parer des de l’ajornament de desembre per evitar una derrota humiliant. Gairebé un centenar de diputats rebels del seu partit, euroescèptics i proeuropeus, i els deu diputats unionistes nord-irlandesos, els socis de govern, han dit que hi votaran en contra. Si no es produeix un gir radical d’última hora, May perdrà la votació, i s’obriran nous camins que podrien portar fins i tot a aturar el Brexit. Una de les principals crítiques a la primera ministra és que l’única opció que dona al Parlament és triar entre el seu acord o res, una sortida sense acord, el caos. Les dues esmenes aprovades la setmana passada signifiquen que el Parlament assumirà el control de la situació si perd la votació. Van ser presentades per grups transversals. Mostren a May que hi ha una majoria contra una sortida sense acord. La qüestió que s’està plantejant és què passarà si perd.

El líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va afirmar ahir que interposarà una moció de confiança per forçar unes eleccions anticipades. Per guanyar la moció, hauria de convèncer els unionistes nord-irlandesos, que de moment han dit que no donarien suport a cap moció contra May. Corbyn va explicar que, si guanya les eleccions, renegociarà amb la Unió Europea “un acord duaner que permeti evitar els problemes a la frontera nord-irlandesa, l’accés al mercat únic i la protecció legal als treballadors, els consumidors i el medi ambient”.

Corbyn pretén estar a la UE i alhora tenir permís per negociar amb tercers països, en contra dels principis del club europeu. “La UE és coneguda per la seva habilitat per ser flexible i ajornar coses”, va dir. El líder laborista, euroescèptic tot i que va fer campanya per quedar-se a la UE, va dir que prefereix renegociar que convocar un nou referèndum, en contra de l’opinió del 80% del seu partit. La decisió obriria una disputa interna.

Si tombessin el pacte de May, el Parlament podria revocar l’article 50, que fixa la sortida de la UE per al 29 de març, de manera unilateral, sempre que la majoria del Parlament ho voti. Aquesta decisió provocaria una gran controvèrsia. Una altra opció seria demanar una pròrroga de l’article 50 per poder convocar eleccions o un nou referèndum. Aquest tràmit seria relativament ràpid, ja que la llei de retirada de la UE permet canviar la data de sortida utilitzant una peça de legislació secundària si ho demana un ministre i el Parlament ho referma. El problema seria aconseguir l’aprovació dels 27 estats membres restants.

LA FRASE

Ens arrisquem a deixar la UE sense acord, amb tota la incertesa que això comporta
Theresa May
primera ministra britànica


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona