Política

May es resigna a la derrota

Les últimes concessions de la UE sembla que no convencen els diputats rebels perquè avalin, avui, l’acord del ‘Brexit’ de la primera ministra

L’ala euroescèptica dels conservadors alerta del perill de frenar la sortida de la UE

Theresa May va presentar ahir al Parlament les cartes de Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, presidents de la Comissió Europea i del Consell Europeu, respectivament, en què exposen que no tenen intenció de posar en marxa el pla de contingència –que deixaria el Regne Unit de manera indefinida dins de la unió duanera–, que esperen tancar un acord comercial abans, i que, si l’han d’implantar, seria en el mínim període de temps.

La primera ministra va dir que aquestes cartes tenien validesa legal. Aquestes garanties havien de ser decisives per convèncer els diputats contraris al seu acord del Brexit perquè hi votin a favor avui, tot i que la petició no sembla que hagi tingut cap mena d’impacte. “Doneu un segon cop d’ull a l’acord en les properes 24 hores i penseu què diran els llibres d’història [sobre els diputats]: van complir amb el mandat de la gent? Van garantir l’economia i la seguretat? Van decebre els britànics?”, concloïa la primera ministra.

May va avisar que “bloquejar” el Brexit suposaria una “subversió” de la democràcia britànica. Al matí va advertir que, si el seu acord és rebutjat, és més probable que el Parlament freni el Brexit que no pas que es produeixi un Brexit sense acord. Tots els grups de la cambra i un centenar de rebels del seu propi partit han dit que votaran en contra del seu pacte amb la UE. Membres del govern comencen a acceptar la derrota.

Si perd, serà el Parlament el que intentarà agafar el control de la situació. La setmana passada es van aprovar dues esmenes que impedeixen que el govern pugui dur a terme un Brexit sense acord i l’obliguen a presentar un pla en els tres dies següents.

La cosa es podria complicar, avui, en funció de quines esmenes accepti el president de la cambra, John Bercow. Una de les quals podria bloquejar una sortida sense acord. Una altra, presentada per un grup transversal, proposa un full de ruta alternatiu.

Ningú sap què passarà

Ningú sap què passarà si May perd avui. Hi podria haver una segona votació, i fins i tot una tercera, i veuríem en els propers dies si la primera ministra va a Brussel·les a demanar més concessions als líders europeus per guanyar-se el suport del Parlament. Fonts europees assenyalen que esperen la sol·licitud de Londres per prorrogar l’article 50 del Tractat de Lisboa –el que posa en marxa el rellotge del Brexit– fins al juliol, una opció que va ser descartada ahir per la premier.

Analistes britànics sostenen que la clau serà la dimensió de la derrota de May. Si perd però es rebel·len pocs diputats, aleshores tindria legitimitat per pressionar Brussel·les. Si la derrota és massiva i es rebel·len més de 80 diputats del seu partit, aleshores serà complicat fins i tot que pugui salvar el càrrec. El líder de l’oposició ha promès una moció de censura per forçar eleccions anticipades si May perd. El ministre de Comerç Internacional, l’euroescèptic Liam Fox, va reconèixer ahir que el més probable és que May perdi la votació, però va assegurar que el govern hauria de tirar endavant un Brexit sense acord. “El problema és que el Parlament està dominat per diputats que volen quedar-se a la UE”, va criticar. I va avisar que, si es frenés el Brexit, es produiria un auge de l’extrema dreta populista “com el que estem veient a l’Europa continental”.

“No crec que un Brexit sense acord sigui un suïcidi nacional. Això no és Dunkerque [l’operació d’evacuació de les tropes aliades en territori francès durant la Segona Guerra Mundial]; només estem sortint de la UE”, va dir Fox. “Un Brexit sense acord danyaria la nostra economia, però podríem sobreviure”, hi va afegir.

D’altra banda, l’exministre Boris Johnson va avisar que qualsevol intent de frustrar el Brexit seria considerat una traïció als britànics que van votar per sortir de la UE. “No crec que això es pugui fer. Estaríem jugant amb foc, el poble es podria sentir traït i creure que hi ha hagut una gran conspiració”, va dir Johnson. Si May tirés endavant un Brexit sense acord com ha promès si perd, es produiria una veritable revolta dins del seu partit.

LES FRASES

Bloquejar el ‘Brexit’ equivaldria a una subversió de la nostra democràcia
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
El problema és que el Parlament està dominat per diputats que volen quedar-se a la UE
Liam Fox
MINISTRE BRITÀNIC DE COMERÇ INTERNACIONAL

Sturgeon accepta ser investigada

Les tensions entre la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, i el seu predecessor, Alex Salmond, continuen escalant. L’origen del conflicte és la investigació interna del Partit Nacional Escocès (SNP) contra Salmond per assetjament sexual a dues treballadores. La investigació, a càrrec de la cap de personal, va ser lliurada a la policia. Salmond va portar a judici l’SNP i, la setmana passada, un tribunal li va donar la raó i va declarar “il·legal” el procés en contra seu. Aleshores va començar un intercanvi d’acusacions. Sturgeon assegura que el primer cop que va tenir constància de la investigació va ser el 2 d’abril i que va ser el mateix Salmond qui li ho va comunicar en una reunió privada. Salmond sosté que ella ja ho sabia. Un portaveu de Sturgeon qualifica les acusacions “d’intent d’embrutar la imatge” de la premier i assegura que són falses. Ahir la primera ministra va decidir sotmetre’s a una investigació voluntària del comitè ètic independent del seu govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona