Política

May demana als ‘tories’ contraris a l’acord del Brexit que reconsiderin la seva posició

La primera ministra del Regne Unit avisa que el rebuig al text pot bloquejar la sortida del país de la UE

Un centenar de diputats conservadors i els socis de govern del DUP podrien votar contra el text juntament amb l’oposició

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha demanat aquest dilluns als seus companys de partit crítics amb l’acord per a la sortida del país de la Unió Europea (UE) que reconsiderin el seu rebuig al text que es votarà aquest dimarts al Parlament i els ha advertit que Brussel·les no acceptarà les concessions que farien “perfecte” l’acord del Brexit.

Desenes de diputats conservadors i els seus socis del nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP) s’han posicionat en contra del pacte i la cap de govern sembla abocada a patir una àmplia derrota en la votació sobre l’acord, que ja va ajornar al desembre en constatar que no disposava d’una majoria suficient. Si el Parlament tomba l’acord, el Regne Unit s’enfronta a una sortida no negociada de la UE el proper 29 de març.

May ha avisat avui en una intervenció en la Cambra dels comuns que el rebuig a l’acord també obre la porta a la possibilitat que el Brexit quedi “bloquejat”.

En un intent de guanyar suports de cara a la votació, la premier ha assegurat que tant el seu govern com la UE preveuen fer tot el possible perquè mai hagi d’entrar en vigor el mecanisme de salvaguarda per evitar una frontera a Irlanda del Nord, el punt més controvertit de l’acord.

Tot i així, ha volgut deixar clar que els 27 socis comunitaris restants rebutgen qualsevol clàusula que permeti al Regne Unit retirar-se de forma unilateral d’aquest mecanisme, que preveu que el conjunt del país quedi vinculat a certes estructures comunitàries fins que es firmi un nou tractat comercial entre Londres i Brussel·les.

“Els dic als membres d’aquesta cambra que, amb independència del que hagin conclòs fins ara, li donin una segona mirada a aquest acord en les properes 24 hores”, ha suplicat May als diputats. La primera ministra els ha avisat que els “llibres d’història” jutjaran la decisió que prengui el Parlament.

Mitjans britànics calculen que més de cent diputats del Partit Conservador poden votar aquest dimarts contra del document, juntament amb el DUP i les formacions de l’oposició.

Els presidents de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, i el Consell Europeu, Donald Tusk, han divulgat avui una carta dirigida a May en la qual subratllen que el seu desig és arribar a un tractat comercial amb Londres el més aviat possible perquè mai s’hagi d’arribar a activar la clàusula nord-irlandesa, però insisteixen que no canviaran els termes del pacte segellat al novembre.

El DUP, dels 10 diputats del qual depèn la majoria de May al Parlament, ha indicat que les “clarificacions” de Brussel·les no són suficients per modificar la seva oposició al text.

El líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha criticat que May no hagi aconseguit “canviar res” del pacte al que va arribar amb Brussel·les i ha vaticinat que la primera ministra s’enfronta a una “derrotahumiliant”.

Corbyn, que defensa que es convoquin unes eleccions generals anticipades, ha reivindicat que com a primer ministre tractaria de renegociar amb Brussel·les un acord que pogués tenir el suport del Parlament. “Això inclouria una àmplia i nova unió duanera, una sòlida relació amb el mercat únic i les garanties que es mantindrà el ritme amb els drets i els estàndards de la Unió Europea”, ha explicat.

El Partit Laborista ha avançat que prepara una moció de censura contra el govern. “No és una qüestió de si ho farem, sinó de quan ho farem”, ha assenyalat el número 2 de Corbyn i portaveu d’Economia laborista, John McDonnell.

El líder del DUP a la Cambra dels Comuns, Nigel Dodds, ha remarcat avui que la seva formació, clau per formar majories al Parlament, no preveu donar suport a una eventual moció de censura dels laboristes contra el govern conservador. “No tindria absolutament cap sentit desencadenar unes eleccions generals en aquestes circumstàncies”, ha argumentat Dodds.

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha demanat a May que convoqui un segon referèndum sobre el Brexit si perd demà la votació en els Comuns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA