Política

Andalusia obre un nou cicle, amb un govern del PP i Cs “sense complexos”

El futur president, Juan Manuel Moreno, descarta “cordons sanitaris” a l’extrema dreta

El PP emfatitza el “canvi” i avança mesures fiscals

Andalusia va encetar ahir un canvi de cicle polític, amb l’inici del debat d’investidura del candidat del PP a presidir-ne el govern, Juan Manuel Moreno. Després de 36 anys de govern socialista, Moreno va descartar “cordons sanitaris”, en referència a la pluja de crítiques pels acords amb el partit d’extrema dreta Vox, que donarà suport parlamentari al govern de coalició del PP amb Ciutadans.

Moreno ha vestit el seu discurs emfatitzant: “El canvi i el diàleg que han votat els andalusos i que ens obliga a entendre’ns i a parlar entre tots. Per tant, cal fer-ho sense complexos, prejudicis ni cordons sanitaris.” Fent l’ullet a alguna de les principals demandes de Vox, ha assegurat que “la família és el nucli essencial de la societat” i ha anunciat una futura llei de protecció de les nombroses i monoparentals. El futur president es va presentar ahir com un ciutadà “normal”, tot parafrasejant Adolfo Suárez. Sense despentinar-se, malgrat que els acords amb Vox inclouen la supressió de la llei de memòria històrica andalusa, també va esmentar víctimes de la dictadura com ara Lorca o Rafael Alberti.

El futur president ha avançat un reguitzell de mesures contra la corrupció i la limitació a 8 anys del mandat dels presidents i els consellers. El PP s’ha reservat les carteres amb pes econòmic del nou govern davant de Ciutadans, i Moreno va dir ahir que suprimirà l’impost de successions i els ens públics que consideri “innecessaris” a través d’un decret. La creació d’ocupació és l’objectiu prioritari i el nou govern “no porta solucions màgiques”, però sí reformes “necessàries”, perquè Andalusia no pot estar “condemnada per sempre” a conviure amb elevadíssimes taxes d’atur. Tot i sense esmentar directament Catalunya, el futur president no es va estar d’esmentar que defensarà “la unitat nacional”. També va advertir que “Andalusia s’oposarà frontalment als privilegis a territoris per sostenir un president del govern”, ha dit sobre el suposat suport d’ERC i el PDeCAT a Pedro Sánchez. En espera que avui li responguin la resta de partits, la presidenta en funcions, Susana Díaz, va dir: “Vinc amb la responsabilitat i la legitimitat d’haver guanyat les eleccions. Farem una oposició útil, constructiva i molt ferma.”

LES FRASES

Vinc amb la responsabilitat i la legitimitat d’haver guanyat les eleccions
Susana Díaz
Presidenta en funcions i futura cap de l’oposició D’andalusia
Andalusia s’oposarà frontalment als privilegis a territoris per sostenir un president del govern
Juan Manuel Moreno
CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA D’ANDALUSIA DEL PARTIT POPULAR

Tret de sortida a les mobilitzacions per la igualtat

Mentre Moreno feia el discurs, fora de la cambra andalusa unes dues mil persones clamaven contra la retallada dels drets humans pactada amb Vox a canvi del suport parlamentari al candidat del PP. La mobilització estava convocada per unes 200 organitzacions feministes, col·lectius LGTBI, ecologistes, i en defensa dels immigrants amb el lema Ni un pas enrere en igualtat i diversitat. El PSOE va muntar autobusos per assistir-hi, i el PP va qualificar la concentració d’“escarni” organitzat pels socialistes. L’Associació d’Homes per la Igualtat de Sevilla ha recollit 27.000 signatures per demanar a Moreno que es comprometi a no derogar la llei de violència de gènere. A la tarda, les manifestacions es van estendre a mig centenar de ciutats de l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona