Política

La defensa de Cuixart demana un pronunciament del TJUE abans del judici al Suprem sobre la vulneració de drets

Benet Salellas: “No té sentit que els mateixos fets a Alemanya siguin un dret fonamental i a Espanya en demanin 20 anys de presó”

La defensa del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat al Tribunal Suprem que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre la causa contra el procés sobiranista abans que arrenqui el judici.

En concret, sol·licita al Suprem que contrasti amb el TJUE, amb seu a Luxemburg, si la causa contra el president d’Òmnium vulnera la carta de Drets Fonamentals de la UE i la normativa i jurisprudència comunitària. “El Suprem no pot continuar vulnerant els nostres drets, té l’obligació d’enviar el cas a Luxemburg. Són conscients que la justícia europea està desemmascarant el relat judicial.

El rebuig a aquesta petició demostrarà la por de l’estat a enfrontar-se a Europa perquè aquest judici mai tindria lloc en una democràcia real europea”, afirma Cuixart.

Els advocats de Cuixart demanen que la consulta es presenti abans de començar el judici. Defensen que l’acusació de rebel·lió no s’ajusta a la normativa comunitària i s’emparen en dret de la Unió Europea per preguntar al tribunal com pot ser que uns mateixos fets siguin exercici de drets fonamentals en un estat de la UE com Alemanya i siguin delicte greu en un altre. Aquest és l’objectiu de la qüestió prejudicial que ha de resoldre el Tribunal de Luxemburg, especialitzat en la interpretació del dret i la jurisprudència comunitària.

En declaracions a l’ACN, el lletrat Benet Salellas, ha explicat que la Unió Europea és un espai jurídic comú que permet “divergències” en el dret penal, però “no és assumible” una “contradicció tan evident i flagrant” entre considerar uns mateixos fets un dret fonamental a Alemanya i, en canvi, puguin suposar penes de 20 anys de presó a Espanya. Per això, porten la qüestió a l’únic tribunal que està per sobre del Suprem i del d’Schleswig-Holstein, el TJUE, perquè “interpreti quina opció és la correcta” i fer que els estats interpretin el dret de la mateixa manera.

L’advocat ha explicat que han presentat ara la petició perquè es pot presentar en qualsevol moment abans de la sentència i que esperaven que els escrits d’acusació i el mateix Tribunal Suprem modifiquessin el plantejament inicial de considerar els fets com a rebel·lió. Ara el Suprem pot entendre directament que Cuixart té raó i que no cal dur la qüestió a Luxemburg, denegar la petició, o admetre-la i esperar que el TJUE es pronunciï abans de dictar sentència. No obstant això, mentrestant es podria celebrar el judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona