Política

Errejón cedeix a la pressió de Podem i deixa l’escó al Congrés, però no el partit

Manté l’oferta de sumar Podem a la candidatura Més Madrid, a la qual s’integra per a les eleccions a la comunitat

La sortida segella la ruptura amb Pablo Iglesias

Després de dies de peticions públiques de la direcció de Podem perquè deixés l’escó de diputat al Congrés, Íñigo Errejón va anunciar ahir que llançava la tovallola. El cofundador de Podem juntament amb Pablo Iglesias i diputat des de l’entrada fulgurant del partit al Congrés –fa quatre anys– abandona l’escó, però es manté dins de Podem. De moment, la seva dimissió tanca la crisi pel lideratge dins de la formació, que definitivament queda en mans d’Iglesias. La tensió política dins d’aquest espai, però, continuarà amb la disputa electoral per la Comunitat de Madrid. Errejón aboca ara tots els esforços en la plataforma Més Madrid, a la qual no es vol sumar Podem i amb la qual probablement s’haurà d’enfrontar a les urnes aquest mes de maig.

En una compareixença en solitari a la cambra parlamentària espanyola convocada pel seu entorn, Errejón va remarcar ahir que, malgrat que “ningú” li havia demanat personalment que dimitís, ho fa per “rebaixar el nivell de soroll i de drama”. Personalment potser no, però sí públicament i amb formes no gaire elegants per part de la portaveu Irene Montero i del secretari d’organització, Pablo Echenique. La crisi que ha acabat amb la dimissió d’Errejón es va desencadenar dijous passat, quan ell va anunciar per sorpresa i a les xarxes socials la intenció de presentar-se com a candidat a la llista de Més Madrid. Aquesta plataforma està impulsada per l’alcaldessa de la capital espanyola i la notícia que Errejón s’hi pensava presentar al marge de Podem va causar indignació entre la militància i la direcció. Pablo Iglesias ja ha descartat integrar-s’hi, malgrat que ahir Errejón hi va tornar a insistir: “Enterrem la destral; el que ha estat possible a l’alcaldia de Barcelona i de Madrid també pot ser possible a la comunitat”, va afirmar.

“Tatuat a la pell”

El 2016, Íñigo Errejón va ser apartat com a portaveu al Congrés, i substituït per Irene Montero, després que les seves tesis perdessin en el congrés del partit Vistalegre II. Malgrat això, assegura que la decisió de deixar l’escó no ha estat “senzilla”, però que la pren “tranquil” per “posar fi a les discussions de partit”. Ara bé, afirma que porta Podem “tatuat a la pell” i deixa clar que no té cap intenció de deixar la militància al partit que va fundar amb el que va ser el seu gran amic, Pablo Iglesias. “No podria abandonar el partit. Soc militant de Podem i continuaré sent militant de Podem”, defensava.

Malgrat això, la direcció ja el va situar fora la setmana passada. Ahir al matí, la coportaveu Noelia Vera va tornar a assegurar que la militància li estava demanant “de manera contundent” la dimissió. Un cop feta efectiva i amb ganes de tancar públicament la polèmica, Podem va anunciar amb rapidesa el recanvi d’Errejón. Serà Sol Sánchez, dirigent d’IU i número 9 en la llista del partit a Madrid. I amb la qual Errejón s’ha enfrontat precisament per la llista a la comunitat.

LA FRASE

És una decisió personal que no ha estat fàcil i que prenc per rebaixar el nivell de soroll i de drama
Íñigo Errejón
COFUNDADOR DE PODEM


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona