Política

May insisteix a parlar amb la UE

Centra la seva estratègia a arrencar concessions dels Vint-i-set per a Irlanda del Nord

Els euroescèptics i el DUP es mostren satisfets després de la compareixença de la primera ministra al Parlament

Theresa May ha decidit insistir en el seu pla i tractar d’esgotar la via del diàleg amb la Unió Europea (UE) per arrencar concessions per a la frontera d’Irlanda del Nord. El pla B que el Parlament li va demanar després de perdre de forma humiliant la votació del seu acord dimarts consisteix a aconseguir canviar o eliminar la salvaguarda que li exigeix la UE perquè el Regne Unit es quedi indefinidament dins de la unió duanera per evitar la frontera física a Irlanda si no arriben a un acord comercial abans del 31 de desembre de 2020.

La primera ministra va comparèixer ahir al Parlament després de cinc dies de reunions amb partits de l’oposició i líders parlamentaris per mirar de buscar un consens a l’hora de presentar la nova estratègia. Tot i que va assegurar que havia encarat les converses amb “esperit constructiu i sense condicions prèvies”, el cert és que ahir va descartar totes les propostes que li havien exposat els partits i grups europeistes. Va descartar el Brexit sense acord, continuar a la unió duanera i estendre l’article 50 del Tractat de Lisboa, que els obliga a sortir de la UE abans del 29 de març.

La primera ministra britànica va descartar eliminar l’opció d’un Brexit sense acord, l’única alternativa que dona al seu acord, perquè considera que no és a les seves mans. Va dir que la manera d’impedir aquesta opció és votant pel seu acord. Mantenir el Brexit sense acord és una de les exigències dels euroescèptics del seu partit. Hi ha el risc que es trenqui el Partit Conservador si es retira aquesta possibilitat.

Va excloure la possibilitat d’estendre l’article 50 i de valorar continuar a la unió duanera després d’assegurar que això no respectaria el resultat del referèndum de 2016, ja que li impediria tancar acords comercials amb tercers països, una de les premisses dels brexiters. També va rebutjar la idea d’un segon referèndum perquè considera que “malmetria la cohesió social i minvaria la fe en la democràcia”.

En canvi, May va centrar la seva estratègia a aconseguir canviar la salvaguarda per a la frontera a Irlanda del Nord. En aquest sentit, va descartar tocar els acords de pau de 1998 entre catòlics i protestants, canvis dels quals alguns mitjans havien parlat durant el cap de setmana. També el govern irlandès va descartar ahir qualsevol acord bilateral amb Londres sobre la frontera, com també s’havia dit.

May va dir que vol que tant el Parlament com els diferents governs nacionals tinguin més veu en les converses i va dir que els informaria i els consultaria a través de comissions confidencials. D’aquí a dimarts que ve, quan es voti un altre cop l’acord, mantindrà el diàleg amb els altres partits i amb la UE per convèncer-la de la necessitat d’oferir concessions pel que fa a la frontera nord-irlandesa.

“En els pròxims dies, els meus ministres i jo ens continuarem reunint amb altres membres del Parlaments, representants dels sindicats i amb grups empresarials i de la societat civil per aconseguir el màxim consens possible”, va assegurar May. Els partits de l’oposició consideren que això no és més que una campanya de maquillatge. Jeremy Corbyn, el líder de l’oposició laborista, va dir que era “una vergonyosa campanya de relacions públiques”. “Què li fa pensar que aconseguirà aquest mes de gener el que no va aconseguir al desembre?”, va qüestionar Corbyn.

Els que es van mostrar més contents amb la decisió de May van ser els euroescèptics tories i els unionistes nord-irlandesos del Partit Unionista Democràtic (DUP). “És encoratjador veure que s’està centrant en el afers fonamentals que van portar aquesta cambra a rebutjar l’acord”, va declarar Nigel Dodds, líder parlamentari del DUP. I hi va afegir: “El problema aquí és la salvaguarda [per evitar la frontera a Irlanda del Nord] i s’ha de centrar en això.”

Els europeistes li van retreure que no volgués explorar majories parlamentaries transversals entre diferents forces polítiques. Diferents grups transversals van presentar esmenes per aturar el Brexit sense acord i per agafar el control del Parlament si es torna a rebutjar l’acord de May. Les esmenes es debatran i es votaran dimarts que ve.

LES FRASES

Què li fa pensar que aconseguirà aquest mes de gener el que no va aconseguir al desembre?
Jeremy Corbyn
líder del partit laborista
May s’està centrant en els afers que van portar aquesta cambra a rebutjar l’acord
Nigel Dodds
líder parlamentari del dup

Concessió als comunitaris

Ahir va començar el procés per als 3,5 milions de ciutadans comunitaris que resideixen al Regne Unit perquè puguin sol·licitar quedar-se en el país un cop es produeixi la sortida de la Unió Europea (UE) i aconseguir el que aquí denominen “estatus d’assentat” o “de resident”. El procés va començar ahir mitjançant una aplicació de mòbil només per a Android, per ara. Els sol·licitants només han d’escanejar el passaport amb el telèfon mòbil, una prova de residència i fer-se una foto. I pagar 75 euros, 35 en el cas dels menors de setze anys. En una clara concessió a la Unió Europea, May ha garantit que tots els comunitaris que ho sol·licitin podran quedar-se tant si s’aprova el seu acord com si al final es produeix el Brexit sense acord i els va eximir del pagament de 75 euros davant les múltiples queixes. Tenen fins al 2021 per sol·licitar l’estatus “d’assentat” els que faci més de cinc anys que estiguin l país i el de “preassentat” els que faci menys temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona