Política

Bolsonaro vaticina que “l’esquerra no prevaldrà”

En la primera jornada del Fòrum Econòmic de Davos, diu que “el medi ambient ha d’estar casat amb el desenvolupament”

El secretari d’Estat dels EUA insta Rússia a “canviar d’actitud”

El nou president del Brasil, l’ultradretà Jair Bolsonaro, va ser ahir el plat fort polític de l’estrena del Fòrum Econòmic Mundial de Davos. A la cita, acostumen a acudir-hi sobretot líders polítics i econòmics mundials, però enguany precisament hi falten alguns dels principals dirigents globals. És el cas dels presidents dels Estats Units, la Xina i França, i la primera ministra del Regne Unit. Tots ells tenen crisis destacables per resoldre a casa: des del tancament administratiu nord-americà i la guerra comercial fins als armilles grogues i el Brexit.

Amb aquest panorama, i enmig d’un cert clima de pessimisme econòmic mundial, Bolsonaro va centrar totes les mirades. En un discurs curt, el nou president del Brasil va vaticinar que a Amèrica els governs d’esquerra no sobreviuran, perquè està convençut que les ciutats dels diversos països de la regió optaran per escollir partits del centredreta. “No volem una Amèrica bolivariana com la que feia poc existia al Brasil. L’esquerra no prevaldrà, i això és molt bo no solament per a l’Amèrica del Sud, sinó per al món.” Bolsonaro ha acudit a la ciutat suïssa en el que constitueix el seu primer viatge oficial internacional per mostrar “el nou Brasil” que estan construint. Contrari a les polítiques mediambientals, Bolsonaro va insistir ahir sobre el tema a Davos: “El medi ambient ha d’estar casat amb el desenvolupament. Pretenem estar sintonitzats amb el món per disminuir el diòxid de carboni en la preservació del medi ambient.” Segons ell, el Brasil, “amb un 30% de boscos, és un exemple per al món”, va dir, tot obviant que la major part de l’Amazones és territori brasiler. Amb la intenció de buscar suport financer, Bolsonaro va tranquil·litzar els futurs inversors dient que és “un dels 50 països més atractius per invertir-hi”. Bolsonaro es va entrevistar amb els presidents de l’Argentina, Xile i el Paraguai, amb els quals comparteix una visió del continent “forta”, va dir. El president i fundador del fòrum, Klaus Schwab, va anunciar ahir que l’any que ve la cimera d’aquesta organització celebrarà al Brasil la trobada de l’Amèrica del Sud.

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, també va intervenir ahir a Davos, tot i que en una connexió a distància des de Washington. Es va referir a Rússia, amb la qual el seu govern no creu que calgui estar condemnat a tenir una relació “com durant la guerra freda”. Però, perquè millorin les tensions entre els dos executius, cal “un canvi en el comportament de Moscou”, segons ell. Els Estats Units són conscients del “gran potencial bèl·lic” de Rússia i per això desitgen mantenir-hi el diàleg amb l’objectiu “d’evitar la proliferació d’armes nuclears”.

LA FRASE

Som conscients del gran potencial bèl·lic rus, i volem evitar la proliferació nuclear
Mike Pompeo
SECRETARI D’ESTAT DELS ESTATS UNITS d’AMÈRICA

Amenaces de la “banca a l’ombra”

Els intermediaris financers no bancaris amenacen ara l’economia mundial, segons van explicar ahir experts de Credit Suisse en una de les taules de Davos. El que van anomenar “banca a l’ombra” suposa actualment el principal desafiament per a un sector que va estar al caire del col·lapse fa una dècada i que va haver de ser rescatat amb milers de milions de fons públics. Els experts financers consideren que la banca ha fet “penitència” i que ara són més prudents, per la qual cosa s’ha reduït el risc sistèmic. Ara bé, la banca encara no ha digerit tots els llegats d’actius dubtosos que conserva en els seus balanços la banca d’estats com ara Espanya, Xipre, Itàlia i Grècia. La “nova amenaça” són ara els intermediaris financers que han crescut en els últims anys de manera imparable als Estats Units i la Xina per finançar l’immobiliari. Per això creuen que caldria més intervenció dels reguladors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista