Política

Toc d’ERC i Podem a Sánchez, que perd el decret del lloguer

Veu derogat el primer reial decret del mandat en l’avantsala del pressupost

Els lloguers tornaran a estar sota la llei de Rajoy del 2013 i seran de tres anys i no de cinc

Els turístics tindran de nou via lliure

Pedro Sánchez no trepitja el Congrés en dies de ple perquè no és diputat i no pot votar, però al Congrés és on es juga cada setmana el seu futur a La Moncloa en funció de la salut de la majoria amb Podem, ERC i el PDeCAT que el va catapultar i que el sosté des del juny. Si ja va rebre el revés de la devolució del primer sostre de despesa al juliol, Sánchez va encaixar ahir una derrota inèdita en un afer social sensible com el lloguer pel toc d’atenció d’ERC i Podem, que li van fer perdre el primer reial decret del seu mandat precisament en l’avantsala de la votació dels pressupostos.

Després de la paràlisi parlamentària forçada per les vacances nadalenques, el Congrés votava ahir la convalidació de vuit reials decrets pendents i el govern va obtenir el sí a set dels vuit. Però va perdre el més simbòlic socialment, el que regulava els lloguers, ampliava la duració mínima dels contractes de tres a cinc anys i limitava l’aval addicional a la fiança mensual a dues mensualitats. Al no del PP i Ciutadans, s’hi va afegir el vot en contra de Podem i ERC (241), en contraposició amb els 103 sís del PSOE amb Compromís, el PNB i el PDeCAT, que volia forçar la tramitació com a projecte de llei per consolidar-hi la primacia de l’índex català de lloguer en una competència que és autonòmica. Només Catalunya, el País Valencià i el País Basc tenen un índex del preu del lloguer propi.

Des d’Units Podem, la diputada Lucía Martín va argumentar el rebuig al·legant que obvia els ajuntaments. “Si l’acord de pressupostos preveu permetre als ajuntaments limitar les pujades abusives dels lloguers, com és possible que això no figuri en el reial decret?”, exigia Martín al ministre de Foment, José Luis Ábalos. A ERC, que fins ara havia votat a favor de tots els decrets de Sánchez tret d’una abstenció, Joan Tardà explicava el gir adduint que no ha rebut cap trucada. “És barrut i altiu per part del PSOE considerar que, pel fet de tenir la paraula socialista a la sigla, la resta de les d’esquerres li hem de votar sí a tot”, va dir Tardà, que també apel·lava al poder dels ajuntaments per marcar els lloguers. Des del PDeCAT, Lourdes Ciuró recordava que la Generalitat té una llei embargada al TC pel PP que permetia lliurar habitatge buit. “Si no hi ha reial decret, no podem avançar en aquesta matèria, almenys a Catalunya. No ens oposem a la tramitació del decret, sempre que s’hi inclogui la referència de l’índex català, i el PSOE s’hi compromet”, va adduir Ciuró.

Algun llogater beneficiat

Amb el decret perdut, ara hi ha llogaters que s’han pogut beneficiar del decret –si han firmat el contracte entre el 18 de desembre, quan sortia al BOE, i ahir– i d’altres que ja no –els que signin a partir d’avui–. El govern vol recuperar l’ajut al lloguer amb esmenes al pressupost al febrer si supera les esmenes a la totalitat amb l’aval d’ERC i el PDeCAT. “Jo espero tenir la majoria suficient per tramitar els pressupostos”, confia la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Sánchez sí que va convalidar el decret de revaloració de les pensions, el d’eines de previsió contra la crisi, el de tributs cadastrals, el de retribucions del sector públic, el de reducció en l’IRPF per propietat intel·lectual i el de directives europees. I tot, amb el no de Marta Sibina, dels comuns, en protesta pel bloqueig del vaixell d’Open Arms.

LA FRASE

És altiu pensar que, pel fet de tenir el mot ‘socialista’ a la sigla, la resta d’esquerres li hem de votar sí a tot
Joan Tardà
portaveu d’erc al congrés

El govern insistirà amb el PSOE

ò.p

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va confirmar ahir que divendres ella mateixa i el vicepresident Pere Aragonès es reuniran a Barcelona amb la vicepresidenta estatal, Carmen Calvo, per concretar la petició del govern de l’espai institucional i de partits, en què dijous passat ja van posar fil a l’agulla. Artadi, encara sorpresa per la proposta de Calvo d’una taula de partits només catalans, que “ja existeix”, insisteix que hi haurien de participar representants del PSOE –i no hi tindria “res a dir” si hi enviessin algú del PSC– i també de Podem, del qual diu que és un “actor principal” per a la solució. “Si s’ha d’acordar un espai amb el govern estatal, hi ha d’haver partits estatals”, remarcava. A més, la consellera aclaria que, més que un mediador, demanen que també hi hagi un “testimoni” del que es debati en aquest espai, “algú que verifiqui el que està passant i en doni fe, per una qüestió de transparència i garantia des de totes les parts”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona