Política

El Suprem demana a Interior els presos polítics el 5 de febrer

Seran traslladats a Brians 2 i d’allà a Madrid per la Guàrdia Civil

Els homes aniran a Soto i les dones, a Alcalá Meco

No hi ha data del judici contra els independentistes catalans al Tribunal Suprem ni del trasllat dels presos polítics a Madrid, però és qüestió de dies. El president del tribunal del cas català, Manuel Marchena, va informar ahir el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que el Suprem preveu començar el judici contra els dotze independentistes catalans “en dates pròximes” al 5 de febrer perquè s’ultimi el trasllat dels nou presos polítics.

En aquest sentit, el Departament de Justícia va informar ahir que encara no saben la data del trasllat, però el dispositiu serà el següent: l’àrea penitenciària dels Mossos d’Esquadra conduirà els nou processats, repartits en tres presons, al centre penitenciari de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, que és el centre d’enllaç amb Institucions Penitenciàries del Ministeri de l’Interior, responsable de les presons espanyoles. Des de Brians 2, la Guàrdia Civil es farà càrrec de dur-los a penals espanyoles: els set homes, a la presó de Soto del Real, i les dues dones, a la d’Alcalá Meco, on ja van estar tancats els primers mesos. Encara no se sap si aniran junts, o les dones en cotxes, com van fer en la vinguda a Catalunya. El trasllat dels homes, amb un furgó que s’aturava a diferents presons com un autobús, va ser molt feixuc i esgotador, segons han relatat ells mateixos.

Els afectats pel trasllat són: l’exvicepresident del govern i president d’ERC, Oriol Junqueras; l’exlíder de l’ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez; el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn, que ara són a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages). A més de la presidenta del Parlament Carme Forcadell, que està al penal de Mas d’Enric (Tarragona), i l’exconsellera Dolors Bassa, al centre de Puig de les Basses, Figueres (Alt Empordà).

Fa unes setmanes, el magistrat va enviar un primer ofici a Marlaska perquè realitzés les gestions oportunes per activar el trasllat de manera que poguessin estar a disposició del tribunal l’última setmana de gener. No obstant això, aquesta és la primera vegada que el magistrat indica una data concreta en la qual podria arrencar el judici, encara que no descarta que pugui ser en dies pròxims a aquesta, segons l’agència Efe.

La manutenció, d’Interior

El Ministeri de l’Interior no només és el responsable del trasllat dels nou presos catalans a Madrid i de les seves conduccions diàries a la sala del Suprem quan s’inici el judici, sinó també de la seva manutenció, segons va confirmar a El Punt Avui una portaveu del ministeri. Caldrà veure, doncs, on dinaran els nou presos polítics (ja que seran sessions de matí i tarda), i si el Tribunal Suprem els deixarà una sala per menjar o hauran d’anar als calabossos de l’Audiencia Nacional, a cinc minuts de l’alt tribunal, que no en té, i que per seguretat hauran d’anar amb furgons amunt i avall. Això implicarà un gran desgast físic, ja han denunciat les seves defenses i familiars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia