Política

El líder opositor veneçolà Juan Guaidó s’autoproclama president “interí” del país

El també president del parlament anuncia durant una marxa contra Maduro que assumeix les competències

El president dels Estats Units, Donald Trump, reconeix Guaidó com a president legítim del país sud-americà

El líder opositor i president l’Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, s’ha proclamat aquest dimecres president “interí” del país i ha qualificat d’“il·legítim” el govern de Nicolás Maduro. El president dels Estats Units, Donald Trump, l’ha reconegut com a president “legítim”.

Guaidó ha anunciat davant els milers d’assistents a una marxa contra Maduro a Caracas que “assumeix formalment” les competències del govern com a president interí. El líder del parlament ha justificat que dona aquest “pas” per “aconseguir el cessament de la usurpació”, formar “un govern de transició” i celebrar “eleccions lliures”.

El polític veneçolà ha instat la població a donar suport a la lluita contra la “usurpació”. “Sabem que això no és una cosa d’una persona, sabem que això tindrà conseqüències, sabem què cal per poder mantenir-nos als carrers de Veneçuela fins assolir la democràcia. No permetrem que es desinfli aquest gran moviment d’esperança i força nacional”, ha advertit.

Segons ell, aquest “moviment” per restaurar la democràcia a Veneçuela “és inaturable” i fa renéixer l’“esperança”.

Reconeixement dels EUA

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat hores després en un comunicat que reconeix “oficialment” Guaidó com a president legítim “interí” del país.

El magnat nord-americà ha justificat que l’Assemblea Nacional és “l’única branca legítima de govern elegida degudament pel poble veneçolà” i ha invocat la Constitució del país “per declarar il·legítim Nicolás Maduro”. És per això que els EUA consideren que la presidència ha quedat “vacant” i donen suport a Guaidó com a president interí.

Trump ha avisat que utilitzarà “el pes complet del poder econòmic i diplomàtic dels EUA per pressionar per a la restauració de la democràcia veneçolana ”.

En aquest sentit, ha encoratjat altres governs a reconèixer Guaidó i ha assegurat que treballarà amb ells “constructivament” per donar suport a l’oposició veneçolana en els seus “esforços per restaurar la legitimitat constitucional”.

A més, ha advertit que continuarà considerant que “el règim il·legítim de Maduro és directament responsable de qualsevol amenaça que [ells] puguin presentar per a la seguretat del poble veneçolà”.

El Canadà i alguns governs de l’Amèrica del Sud, amb el brasiler de Bolsonaro al capdavant, ja s’han afegit al reconeixement de Guaidó. De moment, ho han fet també Argentina, Colòmbia, Costa Rica, Equador, Guatemala, Paraguai, Perú i Xile.

Per contra, el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha manifestat que “no hi ha canvis de postura” i, per tant, “Mèxic continua reconeixent com a president Nicolás Maduro”. “Ell és el president democràticament electe”, ha declarat.

Brussel·les espera

La Unió Europea (UE) no s’ha posicionat formalment sobre l’autoproclamació de Guaidó però ha assenyalat que segueix “molt de prop” la situació a Veneçuela i manté contactes amb els països membres de la Unió i els seus socis. Cap estat de la Unió Europea s’ha pronunciat fins ara al respecte.

Sí que ho ha fet a títol personal el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que ha opinat a través de les xarxes socials que “a diferència” de Nicolás Maduro, “l’assemblea parlamentària, inclòs Juan Guaidó, té un mandat democràtic dels ciutadans veneçolans”.

El president del Parlament Europeu, eAntonio Tajani, s’ha manifestat en el mateix sentit que Tusk. “Segueixo amb molta atenció els esdeveniments a Veneçuela. Contràriament a Maduro, Guaidó sí té legitimitat democràtica. S’han de respectar les manifestacions i la llibertat d’expressió d’un poble que està fart de passar gana i sofrir els abusos de Maduro”, ha dit.

Borrell demana “unitat d’acció” a la UE

També a través de les xarxes socials, el ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell, ha fet una crida a preservar la “unitat d’acció” de la UE davant la “crisi institucional” de Veneçuela. Borrell ha explicat que estan “treballant per prendre una decisió junts amb la rapidesa necessària”. El seu és, fins ara, l’únic pronunciament del govern espanyol sobre el país sud-americà. Des de la Moncloa només s’ha indicat que l’executiu de Pedro Sánchez segueix els esdeveniments a Veneçuela des del “primer moment”.

Casado i Rivera demanen a Sánchez que reconegui Guaidó

però sí que ho han fet algunes formacions polítiques.

El líder de Ciutadans (Cs), Albert Rivera, ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a reconèixer Guaidó com a president de Veneçuela “com han fet Estats Units i Canadà”. El dirigent taronja ha demanat donar suport l’oposició veneçolana perquè “s’obri pas una transició democràtica que retorni la llibertat i la veu als veneçolans ”.

Una mica més tard, el president del PP, Pablo Casado, ha “exigit” al primer ministre espanyol que reconegui Guaidó “tal com estan fent les principals potències del món”. “El dictador Maduro ha usurpat el poder a costa de la misèria i la repressió brutal als veneçolans i ha d’abandonar d’immediat el govern”, ha manifestat en un missatge a les xarxes socials .

Manifestació opositora a Barcelona

Unes 5.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana de Barcelona, s’han concentrat aquest dimecres a la tarda al carrer Pelai, a Fontanella i a Via Laietana per donar suport al líder opositor veneçolà autoproclamat president del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona