Política

El govern denuncia la policia espanyola per detenció il·legal per la “ràtzia” a Girona

Torra considera que les detencions de 16 persones en relació per les protestes del primer aniversari de l’1-O, practicades sense l’ordre del jutge, no van ser procedents

L’escrit apunta a una dilació injustificada del dret a l’assistència de lletrat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha interposat aquest dimecres una denúncia per detenció il·legal i usurpació de funcions contra la Policía Nacional espanyola per la seva “ràtzia” de la setmana passada a Girona, amb l’arrest de 16 persones, entre elles dos alcaldes de la CUP.

La denúncia, que firma el propi Torra, un dels nebots del qual figura entre els detinguts, va dirigida contra el responsable del cos policial espanyol que va ordenar els arrestos i contra els agents que haguessin pogut incórrer en vulneració de drets dels detinguts.

En l’escrit, adreçat al jutjat de guàrdia de Girona, el president sosté que les detencions dels activistes que suposadament van tallar les vies d’AVE a Girona en el primer aniversari de l’1-O no van ser acordades pel jutge i es van produir “únicament i exclusivament” per iniciativa i decisió de la Policía Nacional.

Segons la denúncia, la detenció dels activistes “no era procedent” i per això demana al jutge que obri una investigació als responsables de l’operatiu per detenció il·legal i usurpació d’atribucions i, eventualment, a partir dels indicis que es puguin recollir, per tracte degradant als arrestats.

Torra inclou en el seu escrit que l’advocat Benet Salellas –que representa l’alcalde de Verges– va denunciar que se li havia bloquejat l’accés a comissaria perquè es va dirigir en català a un agent de la policia espanyola, fet que podria suposar una vulneració de l’article de la Llei d’Enjudiciament Criminal sobre l’assistència de lletrat sense dilació injustificada.

Fonts judicials consultades per Efe han indicat que el jutge va ser informat de què es duria a terme l’operatiu policial, quan la causa havia estat arxivada provisionalment per falta d’autor conegut, cosa que no és impediment legal per poder practicar les detencions si posteriorment s’identifica als sospitosos.

Vulneració de dret fonamental a la llibertat

A la sessió de control al president català al Parlament, Torra ha explicat que aquesta denúncia es presenta “d’acord amb la vulneració del dret fonamental a la llibertat, l’actuació policial sense habilitació legal en estar oberta una causa judicial, i l’incompliment dels requisits de la llei d’enjudiciament criminal per procedir a una detenció”.

Segons Torra, els “fets de Girona”, amb la detenció de 16 persones per la seva presumpta participació en l’ocupació de vies de l’AVE en el primer aniversari de l’1-O, “no es poden deixar passar impunement”.

El president ha insistit a demanar a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que comparegui al Parlament per donar “totes les explicacions” pel que ha passat.

En la seva opinió, si Cunillera “coneixia que aquests esdeveniments es produirien, en qualsevol país normal hauria d’haver dimitit, i si no els coneixia, hauria d’haver dimitit” igualment.

Així ho ha dit en resposta a la intervenció de la diputada de la CUP Maria Sirvent, que ha instat el govern a elaborar un “mapa de tota la repressió que s’ha viscut a Catalunya des de l’1-O”, a “personar-se com a acusació particular a totes aquelles causes que vulneren drets civils i polítics” i, també, a “deixar de reprimir als moviments socials amb violència policial i actuacions judicials i retirar la seva acusació particular de tots aquells casos que reprimeixen i criminalitzen la dissidència política”.

Torra ha considerat “raonable” la proposta del “mapa de repressió” i ha recordat que ja va donar “instruccions” perquè la Generalitat es personi com a acusació particular en casos de “vulneració de drets civils”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona