Política

El Suprem preveu citar Rajoy com a testimoni en el judici de l’1-O però no a Puigdemont i Rovira

El tribunal està acabant les deliberacions i farà pública la interlocutòria a principis de la setmana que ve, quan també es coneixerà la data d’inici

La Sala tampoc s’inclina a convocar el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, ni el rei Felip VI

El tribunal del judici de l’1-O preveu citar com a testimoni l’expresident espanyol Mariano Rajoy, segons ha avançat el digital madrileny El Español i ha confirmat l’ACN. En canvi, no accepta els testimonis de Carles Puigdemont i Marta Rovira, proposats per diferents defenses. Tampoc són probables les compareixences com a testimonis del rei Felip VI ni el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó. Els set magistrats preveuen fer pública la interlocutòria d’admissió de proves dilluns o dimarts de la setmana vinent. Llavors, també es confirmarà la data d’inici del judici oral.

L’expresident espanyol podria ser un dels testimonis mediàtics del procés de l’1-O. Algunes defenses van sol·licitar el seu testimoni –i també l’acusació popular de Vox– perquè l’expresident apareix en el relat dels fets de l’escrit de la Fiscalia, ja que va fer diversos requeriments a la Generalitat abans de l’aplicació del 155.

Si es confirma, serà la segona vegada que Rajoy compareix com a testimoni en un judici, després de fer-ho el passat 26 de juliol de 2017 proposat dins el judici de la trama corrupta Gürtel que afecta el seu partit.

En canvi, el tribunal aposta per descartar el testimoni del president Carles Puigdemont (resident a Bèlgica) i de la secretària general d’ERC, Marta Rovira (resident a Suïssa). L’argument és que estan processats dins la mateixa causa i, per tant, consideren que no és compatible amb comparèixer com a testimoni.

Un processat no té l’obligació legal de dir la veritat davant d’un tribunal, però un testimoni sí. Algunes defenses l’havien sol·licitat i havien demanat al tribunal que declaressin per videoconferència i assistits per un lletrat per estar també processats en aquesta causa.

Ni Cosidó ni el rei

D’altra banda, les defenses de Junqueras, Romeva i Cuixart van demanar la compareixença del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, pel polèmic missatge de Whatsapp que va enviar al grup de senadors afirmat que si Marchena finalment era president del CGPJ podrien controlar la sala penal “des del darrera”. El tribunal apuntarà en la interlocutòria que és un assumpte aliè a la causa del procés i que, per tant, no s’admet el seu testimoni.

Fonts del tribunal ja van avançar que no preveuen citar a declarar el rei Felip VI pel seu discurs del 3 de desembre ja que l’article 411 de la Llei d’enjudiciament criminal (Lecrim) eximeix el monarca de comparèixer com a testimoni.

El calendari es coneixerà la setmana vinent

Fonts del tribunal han explicat a l’ACN que els magistrats estan ultimant les deliberacions i que la interlocutòria on es detalla quins testimonis i proves s’accepten es notificarà dilluns o dimarts de la setmana que ve.

En aquesta resolució, també s’haurà d’aclarir la posició del tribunal davant la petició d’algunes defenses de declarar en català (amb traducció simultània, no consecutiva) i també si es reserva espai dins de la sala per a familiars i observadors internacionals.

Un cop es faci pública aquesta resolució, el tribunal també concretarà en una altra providència la data exacta que arrencarà el judici. Fins ara, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha informat al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que la previsió és que comenci en “dates properes al 5 de febrer”. Així li ho va comunicar en una carta aquest dimecres, on li informava que podia retardar el trasllat dels presos a les presons de Madrid, ja que inicialment li havia demanat que estiguessin a disposició del tribunal la darrera setmana de gener. Els presos polítics catalans ingressaran durant el judici a les presons de Soto del Real (els homes) i Alcalà-Meco (les dones)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona