Política

Anna Gabriel aposta per un “gran acord estratègic”

L’exportaveu de la CUP assegura que serà a Ginebra per denunciar la “repressió” mentre hi hagi companys acusats amb “penes altíssimes”

L’exportaveu de la CUP Anna Gabriel ha anunciat que “aviat es presentaran fites mobilitzadores per acompanyar el judici” i afirmant “la repressió no només acaba amb la llibertat dels presos i dels exiliats, acaba amb l’exercici del dret a l’autodeterminació.”

Ha apostat per un “gran acord estratègic” de l’espai que defensa el dret a l’autodeterminació i creu que les “acusacions creuades i les ocurrències” s’han de deixar per un altre moment que no hi hagi “tant dolor”. Així ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio des de Suïssa. Una estratègia amb “mirada llarga” que també ha d’incloure encarar el judici de l’1-O de forma col·lectiva perquè esdevingui un “boomerang” contra l’estat espanyol. Preguntada per si té previst tornar a Catalunya tenint en compte que està acusada de desobediència, Gabriel ha explicat que serà a Suïssa “el temps que faci falta” per denunciar la “repressió” mentre hi hagi companys acusats amb penes “altíssimes”.

Gabriel ha explicat que té una feina estable a Ginebra en l’àmbit del dret laboral, una feina que ha qualificat de “força interessant” amb cobertura de l’administració pública de l’estat de Ginebra. De fet, l’exdiputada ha explicat que ha tornat a fer el que havia fet la major part de la seva vida, treballar i fer de militant.

L’exdiputada ha defensat que quan va valorar “l’exili” ho va fer per buscar justícia i denunciar la situació a l’estat espanyol i que no ho fa pensant estrictament en ella. En aquest sentit, ha argumentat que independentment de la seva circumstància individual, que està acusada de desobediència i no de rebel·lió, s’ha de pensar en la necessitat col·lectiva. Per aquest motiu, ha afirmat que es quedarà a Ginebra mentre altres líders independentistes estiguin acusats amb penes “altíssimes”. “Mentre això sigui així jo estic convençuda que seguirà sent útil ser fora denunciant la repressió de l’estat espanyol”, ha conclòs.

Preguntada per quines accions està fent per denunciar la “repressió”, Gabriel no ha volgut concretar i ha explicat que hi ha un espai de relacions polítiques en l’àmbit internacional que no es retransmet i no surten als mitjans de comunicació. I ha defensat que és necessari que sigui així.

Gabriel ha coincidit amb el líder d’Òmnium, Jordi Cuixart, que no es pot governar un país només des de l’exili o des de la presó. Per a l’exportaveu de la CUP, aquestes circumstàncies suposen “moltes limitacions” per fer política i ha afegit que ser conseqüència del conflicte sovint “condiciona moltíssim i pot determinar determinats posicionaments”.

En aquest sentit, ha defensat que cal seure i parlar per analitzar la situació amb una “mirada llarga, honestedat, humilitat i sense penedir-se”. En aquest context, segons Gabriel, el judici sobre l’1-O és “absolutament clau i estratègic” i no s’ha d’encarar a partir de necessitats individuals sinó per denunciar l’estat espanyol i perquè esdevingui un “boomerang”. En aquest sentit, ha considerat que s’ha d’entendre que hi ha moments que els fets desborden la pròpia circumstància.

Preguntada sobre les darreres declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, en què no descarta cap resposta democràtica, tampoc una declaració unilateral d’independència, en cas de sentències condemnatòries, Gabriel ha respost que no es necessiten “acusacions creuades i ocurrències” sinó reaccionar de manera col·lectiva a un embat repressiu de l’Estat. “El que necessitem és transmetre que hi ha la necessitat d’arribar a un acord estratègic i compartit, parlo de l àmbit autodeterminista. I deixar per un altre moment, en què no hi hagi tant de dolor, les acusacions creuades o ocurrències”, ha argumentat.

Segons Gabriel, partits i entitats estan treballant conjuntament i en els propers dies es presentarà una “mobilització transversal” que acompanyi el judici de l’1-O.

Pel que fa a la situació a Veneçuela, Gabriel ha assenyalat que hi ha “en joc” si s’estronca un pilar fundacional que és la democràcia popular o si es serveixen els interessos de les multinacionals o de les dretes racistes. L’exdiputada de la CUP ha denunciat la imatge del líder del PP, Pablo Casado, donant suport a un “cop d’estat”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA