Política

Grups d’ultradreta han fet més de 320 atacs en dos anys

L’Oficina de Drets Civils i Polítics detecta una vintena de grups organitzats d’extrema dreta que actuen de manera coordinada a Catalunya

Atempten contra la llibertat ideològica dels ciutadans

L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCP) del govern va confirmar ahir l’existència d’una vintena de grups organitzats d’ultradreta que funcionen de manera coordinada a Catalunya amb l’objectiu d’atemptar contra la llibertat ideològica i d’expressió dels ciutadans, que haurien comès 328 agressions els últims dos anys a Catalunya. Aquestes són algunes de les dades que recull el primer balanç d’activitat de l’ODCP des que va ser creada el mes d’octubre per defensar els drets civils i polítics, independentment de la seva tendència i adscripció ideològica. L’estadística recull els atacs realitzats des del gener del 2017 fins a l’actualitat.

Així, l’ODCP ha detectat que aquests grups d’ultradreta s’organitzen de manera paramilitar i actuen en municipis de majoria social independentista, amb la voluntat d’intimidar la població i realitzar ocasionalment robatoris de material reivindicatiu a la via pública (estelades i pancartes demanant la llibertat dels presos polítics, entre d’altres) o atacs en monuments i plaques commemoratives o de suport a la independència, i en seus d’entitats i cases particulars. Entre aquests grups hi hauria els anomenats Tabàrnia, GDR Cataluña, Democracia Unidad Española, Resistencia Alta Tabarnia i Legión Urbana, entre d’altres.

En una roda de premsa, el director de l’ODCP, organisme que depèn del Departament de la Vicepresidència i d’Economia de la Generalitat, Adam Majó, va explicar que aquests grups “estan molt ben organitzats i responen a la mateixa consigna”, i que actuen amb “formes paramilitars”, segons recull l’agència EFE.

“Busquen forçar enfrontaments i violència”, va indicar Majó, que va dir que, encara que representin “una minoria molt petita”, aquestes organitzacions d’ultradreta “no deixen de ser perilloses”.

La gran majoria dels atacs de l’ultradreta s’han produït a Barcelona, amb 267 casos registrats, mentre que Girona figura en segon lloc, amb 40 reclamacions, i Tarragona en suma 15. Lleida tanca la llista amb 6 atacs.

Ultradreta i cossos policials

Des de la posada en marxa de l’organisme, el juny de l’any passat, l’Oficina de Drets Civils i Polítics ha atès 30 reclamacions amb relació a incidents comesos per grups d’ultradreta (36,7% dels casos); reclamacions sobre drets de participació política (30,1%); vulneracions contra el dret a l’honor (6,6%), i protestes per les actuacions dels cossos i forces de seguretat (6,6%).

De fet, en la roda de premsa d’ahir, el director de l’oficina, Adam Majó, va reconèixer que existeixen “vincles directes i identificables” entre membres dels grups d’extrema dreta i alguns partits polítics, encara que va admetre que són “puntuals”, i va denunciar que existeix una “evident connivència ideològica” entre aquestes organitzacions i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. Per Majó, l’extrema dreta “comença pintant i amenaçant i acaba matant”, i va demanar tallar d’arrel aquest fenomen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona