Política

Torra recorda a la UE que el judici també és problema seu

El president apel·la a la comunitat internacional per un procés judicial que “canviarà per sempre” tant Catalunya com la seva relació amb Espanya

El govern acompanya els presos en el comiat a Brians 2

El govern de Catalunya va interpel·lar ahir la Unió Europea perquè protegeixi els drets i llibertats dels nou presos polítics catalans i li va recordar que el problema dels independentistes que seran jutjats a partir del dia 12 és també un problema seu i del conjunt de la comunitat internacional, a la qual va demanar –a la ciutadania, els governs, les entitats de drets civils i humans, els mitjans de comunicació ia les personalitats compromeses amb la justícia i la llibertat– que s’afegeixi al clam del poble català en defensa dels principis i valors democràtics. “Som ciutadans europeus amb uns drets i unes llibertats que han de ser protegits per les institucions comunitàries”, va reivindicar el president, Quim Torra, en una declaració solemne a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat després d’un Consell de Govern extraordinari de poc més de mitja hora.

El mandatari, flanquejat pel conjunt dels membres del govern, va advertir que el procés judicial canviarà per sempre Catalunya i la seva relació amb el Regne d’Espanya. En l’al·locució, llegida en part en anglès, Torra va constatar que el judici “serà també contra el dret a l’autodeterminació i contra la democràcia”. A primera hora del matí, el president i els consellers van acompanyar els nou processats per traslladar-los “tota l’energia possible i un suport indestructible” en el seu comiat de terres catalanes, en un contacte al centre penitenciari de Brians 2 previ a pujar a un autocar de la Guàrdia Civil en direcció a Alcalá Meco –les preses– i a Soto del Real –els presos.

Torra també va exigir al govern espanyol valentia i coratge per emprendre els canvis democràtics que l’Estat necessita per homologar-se a les democràcies plenes, que han d’incloure el diàleg i permetre l’exercici del dret a l’autodeterminació. En aquest sentit, va llistar un seguit de vulneracions, com ara l’ús de la presó preventiva com a escarment abans del judici, la liquidació de drets parlamentaris, l’intent de modificació de la composició de la cambra sorgida d’unes eleccions imposades, l’impediment de la investidura del candidat proposat per la majoria parlamentària i, en general, la judicialització de la política. “Som davant d’una estratègia premeditada per liquidar l’expressió i la voluntat democràtica dels catalans”, va concloure.

La segona institució del país, el president del Parlament, Roger Torrent, va voler insistir que posar les urnes no és delicte i va advertir: “La repressió no ens aturarà.” En unaconcentració de diputats i treballadors de la cambra convocada per l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) al matí en suport a Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, Torrent va lamentar que s’enduguin al Tribunal Suprem els nou presos, “però hi van amb el cap ben alt i la consciència tranquil·la, per denunciar la vulneració dels seus drets i dels nostres drets, per posar l’Estat davant del mirall i per defensar la democràcia”.

D’altra banda, el president va convocar per a dimarts vinent la segona reunió de l’anomenat espai de diàleg amb els grups parlamentaris, que s’havia de celebrar ahir però que es va anul·lar a causa del trasllat dels presos, una suspensió que el secretari general del PSC, Miquel Iceta, va lamentar “profundament”. El govern traslladarà a les formacions polítiques catalanes la marxa de les converses amb l’executiu de Pedro Sánchez, que encara no ha tancat la composició d’una mesa que abordi el problema polític amb Catalunya. El govern hi vol partits espanyols i, de moment, La Moncloa es resisteix a la seva participació.

LES FRASES DEL PRESIDENT

Demanem a la comunitat internacional que se sumi al clam del poble de Catalunyaen defensa dels valors que han de fer del món un lloc més just i lliure
El problema dels processats en aquest judici és també un problema de la comunitat internacional i, especialment, de la Unió Europea
Volen anar al judici per plantar el mirall de la vergonya davant dels poders de l’Estat espanyol. Fem-lo reflectir com més millor
Som davant d’una estratègia premeditada per liquidar l’expressió i la voluntat democràtica dels catalans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona